Kan man kjøpe et menneske?

Menneskehandel er organisert handel av mennesker. De som står bak dette, utnytter barn, kvinner og menn til å utføre arbeid og tjenester ved bruk av tvang og vold. All slik handel er brudd på menneskerettighetene.

Menneskearm med strekkode
Menneskearm med strekkode

«Eva»

«Mor og søsknene mine døde på grunn av krigen i landet vårt, og far hadde reist til byen for å finne arbeid. Jeg var glad for å ha bestefar, for han var snill. Beina hans ble skadd under krigen, og han har vanskelig for å gå. Det var jeg som måtte sørge for noe å spise. Når jeg var ferdig med arbeidet for dagen, gikk jeg på skole. Livet var ikke bare arbeid og skole. Jeg hadde venner, og vi hadde tid til lek og moro. 

En dag kom to ukjente menn til landsbyen min. Mennene sa de visste om jobber til jenter i et annet land. En av dem fortalte bestefaren min at om han lot meg reise, ville jeg komme tilbake med penger så bestefar kunne operere beina sine. Jeg og tre andre unge jenter i landsbyen sa ja til å bli med til utlandet, den yngste var femten år.

Mennene ordnet pass til alle, og en dag kom de og henta oss med bil. Jeg kjenner meg dum fordi jeg ble med dem, men alle i landsbyen trodde mennene ville oss vel. I begynnelsen var de snille, og vi fikk det vi trengte og ønsket oss. Vi reiste lenge, dag og natt.

En dag ble mennene helt annerledes. De ga oss tabletter som gjorde oss sløve, og vi klarte ikke å gjøre motstand da mennene voldtok oss. En av jentene ble hysterisk, og ville bare hjem. Mennene drepte henne. Sånn ville det gå med den som protesterte, sa de.»

Historien om «Eva» er dessverre ikke unik. Det er millioner av barn og ungdom som opplever det samme. 

Teksten er hentet fra kvinnehistorie.no
Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Trist ansikt av jente delvis lagt i skygge.
Trist ansikt av jente delvis lagt i skygge.

Hva er menneskehandel?

Menneskehandel er når en person blir solgt som en vare. Personen kan tvinges til prostitusjon, tvangsarbeid, tigging eller til å krige. Barn, kvinner og menn er ofre for menneskehandel.

De som kommer til Norge er ofte utenlandske statsborgere i en sårbar situasjon. Ofte på grunn av fattigdom og krig i hjemlandet. Mange lar være å ta kontakt med politiet. Det kan være av frykt for å bli hardt straffet av dem som holder dem fanget. Kan du tenke deg andre grunner til at de ikke kontakter politiet? 

Alle som deltar i menneskehandel på en eller annen måte, gjør noe kriminelt. Det gjelder både de som kidnapper personer, frakter dem bort, gjemmer dem eller kjøper dem. Den som driver med menneskehandel, kan få svært streng straff.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
To personer gjør opp en handel med et barn som sitter i bakgrunnen med bøyd hode.
To personer gjør opp en handel med et barn som sitter i bakgrunnen med bøyd hode.

Menneskehandel til alle tider

Et annet ord for menneskehandel er slaveri. Begge deler handler om å miste friheten sin og bli utnyttet på det groveste. Gjennom alle tider har mennesker blitt utnyttet. Noen har blitt tatt som slaver etter en krig. Andre har blitt fanget i sin egen landsby av menneskehandlere. Man kunne også ende opp som slave om man skyldte noen penger, eller bli dømt til slavearbeid på grunn av kriminelle handlinger. Er dette noe som fortsatt skjer, tror du?

I Skandinavia under vikingtiden var det mange slaver, eller treller som det het den gangen. Vikinger som var på plyndringstokt i andre land, tok ofte barn, kvinner og menn som fanger. De ble ført til vikingenes hjemland og utnyttet som gratis arbeidskraft. De hadde ingen rettigheter, og de ble regnet som en handelsvare. På samme måte som slaver i dag.

På 1500- og 1600-tallet oppdaget europeerne nytt land i både Amerika og Afrika. Her bygget de store plantasjer for å dyrke og produsere råvarer som de kunne selge i Europa. På plantasjene trengte de mange arbeidere. Da kom ideen om å fange mennesker til gratis arbeidskraft. Slavene ble hentet både fra Afrika og Amerika. Denne menneskehandelen er noe av det groveste i historien.

Det sies at over 12 millioner afrikanere ble fraktet som slaver til Amerika. Over en million av disse døde på veien. Det ble fraktet over seks millioner slaver til Asia. Åtte millioner afrikanere var slaver på sitt eget kontinent. Tror du det var noen forskjell på å være slave i Afrika eller Amerika?

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Gulnet tegning av slaver som jobber på en bomullsplantasje.
Gulnet tegning av slaver som jobber på en bomullsplantasje.

Mennesker blir fortsatt solgt

Menneskehandel er fortsatt et stort problem mange steder i verden. Selv om det finnes strenge lover som skal hindre dette, finnes det fortsatt mennesker som utnytter andre på det groveste. Hvorfor er det noen som gjør dette, tror du?

Amerikanske dollar og hender som er bundet med et sort tau.
Amerikanske dollar og hender som er bundet med et sort tau.

Hvor kommer ofrene fra?

Menneskehandel kan foregå overalt. Det sies at over 20 millioner mennesker utsettes for menneskehandel hvert år. Mange kommer fra Asia, og de havner ofte et sted i Europa.

FN anslår at det finnes over 40 millioner slaver i verden, og dette tallet dekker de som er berørt av menneskehandel. I dette høye tallet finner vi også mange tvangsekteskap og tvangsarbeidere. De fleste ofrene er kvinner og barn.

FN mener det finnes over 40 millioner slaver i verden. I dette høye tallet finner vi også mange tvangsekteskap og tvangsarbeidere. De fleste ofrene er kvinner og barn.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En redd jente som sitter på gulvet i et mørkt rom og dekker ørene med hendene sine.
En redd jente som sitter på gulvet i et mørkt rom og dekker ørene med hendene sine.

Menneskehandel skjer her også

Det foregår menneskehandel og sosial dumping i Norge også. I 2005 det startet en organisasjon for å hjelpe ofre for menneskehandel ROSA. Siden starten har de hjulpet over 1600 mennesker fra 62 ulike land. De fleste av disse er kvinner og barn som blir tvunget til seksuelle tjenester.  

Mange har lange og harde arbeidsdager med veldig dårlig lønn. Det kan være innhøsting i jordbruket, asfaltarbeid eller renhold i private hjem. Andre blir tvunget til å selge narkotika eller rane folk. ROSA kjenner også til mange som tvinges til å tigge på gata.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En steinlegger som sitter på huk og legger på plass en ny stein.
En steinlegger som sitter på huk og legger på plass en ny stein.

Hvorfor rømmer de ikke?

Hvorfor stikker de ikke bare av? Hadde det bare vært så enkelt! De som holder dem fanget har altfor stor makt. Ikke alltid fysisk makt, men de kan også komme med trusler om å drepe noen i familien deres. Ofrene blir lurt til å tro at de selv har skylden. De kan føle en enorm skamfølelse over at de lot seg lure, eller over at de ikke gjorde mer motstand.

Det er mange ofre som ikke sier noe som helst. De melder ikke fra til politiet. De er redde for å bli straffet av de som holder dem fanget, og kanskje redde for å ikke bli trodd. Om man klarer å rømme, kan frykten for å bli fanget igjen være stor. Hva om de finner meg? Vil de drepe meg? Er det verdt å rømme? Disse menneskene lever et ufattelig vanskelig liv. Et liv det ofte er umulig å komme seg ut av.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Asiatisk jente med skader etter slag i ansiktet.
Asiatisk jente med skader etter slag i ansiktet.

Avskaff slaveri og menneskehandel

FN jobber for å avskaffe slaveri og menneskehandel innen 2030. I FNs bærekraftsmål 8.7 står det at FN skal:

«Sette i gang gode tiltak for å avskaffe tvangsarbeid, slaveri og menneskehandel. Men også stanse barnearbeid og bruk av barnesoldater innen 2025.»

Liten gutt jobber med tunge løft på en byggeplass.
Liten gutt jobber med tunge løft på en byggeplass.

Forebygging av menneskehandel

Menneskehandel er grove brudd på menneskerettighetene. Stadig flere land innfører strenge straffer. For å bekjempe dette må mange land samarbeide tett. Internasjonalt politi holder øye med folk som driver med menneskehandel. Veiene de bruker for å smugle mennesker fra land til land, blir overvåket.

Norske myndigheter deltar i det internasjonale arbeidet for å bekjempe menneskehandel. Regjeringen jobber for å forebygge menneskehandel, lete opp ofre og straffe menneskehandlere. Det skal også bli lettere og tryggere for ofrene å kontakte politiet.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En arrestert person med håndjern.
En arrestert person med håndjern.

Hva kan DU gjøre?

Ofre for menneskehandel har rett på hjelp. Organisasjonen ROSA har lang erfaring med dette. De kan hjelpe til med mye og er et trygt sted å oppholde seg. De har taushetsplikt. Mistenker du at noen er utsatt for tvang og utnyttelse?

Kontakt ROSA for veiledning og/eller hjelp på deres nasjonale, døgnåpne linje tlf. 22 33 11 60.

Kilder:

  • Gursli-Berg, Gunhild; Bahus, Vegard Bø: menneskehandel i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 9. mai 2022 fra https://snl.no/menneskehandel
  • Norseng, Per G.: trell i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 9. mai 2022 fra https://snl.no/trell
  • Steen, Tone; Hansen, Ketil Fred: slaveri i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 9. mai 2022 fra https://snl.no/slaveri
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images
    7. Getty Images
    8. Getty Images
    9. Getty Images