Hva er demokrati?
Demokrati betyr «folket bestemmer». I land med demokrati skal innbyggerne være med å velge hvem som skal bestemme over landet og hvordan. Flertallet skal med andre ord bestemme hvordan ting skal være. Slik er det ikke i alle land. I noen land er det én eller få personer som bestemmer. Det er ikke demokratisk.
Mange land i verden sier at de er demokratiske, men det holder ikke å bare si at man er det. Man må også ha frie valg, ytringsfrihet, en uavhengig domstol og individuelle rettigheter.
Maktfordelingsprinsippet
Maktfordelingsprinsippet går ut på at makten skal fordeles. All makt kan ikke være på samme sted. Ideen kommer fra den franske filosofen Montesquieu. Han mente at «den som har makt, fort kan misbruke den». For å unngå misbruk, laget han en løsning der makten er fordelt på tre uavhengige deler: en lovgivende, en utøvende og en dømmende makt. Denne løsningen gir oss innbyggere et ordentlig demokrati.
Den lovgivende makten
På Stortinget jobber politikerne som vi innbyggere har valgt. Stortinget er den lovgivende makten i Norge. Den lovgivende makten har ansvar for å bestemme Norges lover, for eksempel loven som sier at alle barn har rett til å gå på skole.
Den utøvende makten
En del av politikerne på Stortinget er også en del av regjeringen, og det er det også vi innbyggere som har valgt. Regjeringen er den utøvende makten. Den utøvende makten har ansvar for å ta i bruk lover som Stortinget har bestemt. For eksempel ved å gi penger til kommunene, slik at disse kan bygge skoler med plass til alle barna.
Den dømmende makten
Hvis noen har gjort noe ulovlig, er det domstolen som bestemmer hva straffen skal være. Domstolen er den dømmende makten. Den dømmende makten har ansvar for å dømme de som ikke følger lovene som Stortinget har bestemt. Selv om domstolen er statlig, kan ikke regjeringen bestemme over den.
Kort om maktfordelingsprinsippet
Det politiske systemet i Norge
Norge er et ordentlig demokrati, eller nærmere bestemt et konstitusjonelt demokrati, styrt av parlamentarisme med et begrenset monarki. Monarkiet er kongehuset, men det har egentlig ikke så mye makt. Danmark og Sverige har samme modell.
Partiene på Stortinget
I Norge, som i resten av Skandinavia, har vi et mangfold av politiske partier. Vi skiller som regel mellom sosialistisk og borgerlig side.
⬅ Her ser du antallet mandater og seter velgerne ga de ulike partiene i stortingsvalget i 2017.
De borgerlige partiene i Norge:
- Høyre er opptatt av næringslivet, utdanning og lavere skatter.
- Kristelig folkeparti er opptatt av kristne verdier, barnetrygd og bistand til lavinntektsland.
- Venstre er Norges eldste parti og opptatt av innovasjon, miljø og skole.
- Fremskrittspartiet er opptatt av lavere skatter og avgifter, og en streng innvandringspolitikk.
De sosialistiske partiene i Norge:
- Arbeiderpartiet har vært veldig viktig for norsk politikk og får ofte æren for å ha formet store deler av den norske velferdsstaten – det som gjør Norge til et av verdens beste land å bo i. Arbeiderpartiet er opptatt av arbeid, helse og industri.
- Sosialistisk venstreparti er opptatt av likestilling, fattigdom og miljø.
- Rødt er opptatt av offentlige velferdstjenester og likestilling.
- Senterpartiet er opptatt av distriktene, landbruk og «norsk kultur». De har samarbeidet med partier på de to ulike sidene av politikken. Vi kaller ofte disse sidene for blokker.
Midt imellom
Mellom disse to blokkene har vi Miljøpartiet De Grønne. MDG er opptatt av miljø, naturvern, transport og livskvalitet. De politiske partiene har forskjellige syn på hvordan samfunnet skal fungere. Partiene prøver å overtale velgerne til å stemme på dem ved å presentere forslag til hvordan de kan forbedre politikken i Norge.
Høyre/venstre-aksen
Ulike demokratiske styreformer
Norge er et konstitusjonelt demokrati. Det vil si at vi har parlamentarisme med et begrenset monarki. Statsoverhodet er kongen, men kongen har ikke noe formell makt. Makten ligger hos folket fordi folket har stemt fram politikerne som jobber på Stortinget.
Det motsatte av konstitusjonelt monarki er republikk. Republikk er en styreform der statsoverhodet er en folkevalgt president. Finland, Frankrike og USA har republikk.
⬅ Slik så en ung kronprins Harald ut i 1959.
USAs demokratiske system
USA er en republikk og forbundsstat. Det vil si at USA ikke har konge, og består av 50 delstater som stort sett bestemmer over seg selv. For eksempel har staten Texas i sør helt andre lover enn Minnesota i nord. Samtidig har USA også en sentralmakt som ligger i hovedstaden Washington D.C.
⬅ Dette er Det hvite hus i Washington D.C., presidentfamiliens bolig.
Maktfordelingen i USA
Kongressen regnes som den lovgivende makten, og består av representanter fra alle USAs stater. Den har to ulike deler: Senatet og Representantenes hus. Supreme Court er den dømmende makten i USA, og de passer på at alle statene følger den amerikanske grunnloven. Presidenten regnes som den utøvende makten. Presidenten velges for fire år og kan kun gjenvelges én gang.
Tidligere president Barack Obama og daværende president Donald Trump i Det ovale kontor, like etter at Trump hadde vunnet valget i november 2016.
Hvorfor esel og elefant?
Kilder:
- Berg, Ole T.; Notaker, Hallvard: USAs politiske system i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 24. september 2020 fra https://snl.no/USAs_politiske_system
- Nordby, Trond: parlamentarisme i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 24. september 2020 fra https://snl.no/parlamentarisme
- Berg, Ole T.: maktfordelingsprinsippet i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 24. september 2020 fra https://snl.no/maktfordelingsprinsippet
- Thorsen, Dag Einar: Norges politiske system i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 24. september 2020 fra https://snl.no/Norges_politiske_system
- Thorsen, Dag Einar: radikal i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 24. september 2020 fra
https://snl.no/radikal
- Knutsen, O (2017): The Nordic Models in Political Science.
Fagbokforlaget
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Redaksjonen
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Andreas Haldorsen (CC BY-SA 4.0)
-
NRK Skole
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Stortinget
-
Redaksjonen
-
Redaksjonen
-
Redaksjonen
-
NRK Skole
-
Ukjent
-
Getty Images
-
Pete Souza
-
Getty Images
-
NRK Skole
-