Tolv kvinner i krig

Møt 12 kvinner som fant veien ut på slagmarken og beviste at de hørte hjemme der.

Accessibility icon Tolv kvinner i krig

Kvinner kan også slåss

Når det er snakk om krig, er det som regel mennene som får all æren. Ofte hører vi om de modige gutta på skauen, og hvem har ikke lest om hvor hensynsløs Aleksander den store var, da han feide gjennom Øst-Europa, Midtøsten og India? Men det er ikke bare menn som kan slåss.

Gjennom historien har mange kvinner stått ved fronten, klare med sverd eller gevær, akkurat som den irske monarken og sjørøveren Grace O’Malley. Kvinner har klatret inn i cockpiter, klare til å eliminere fienden – bare se på de russiske «nattheksene» under andre verdenskrig. Kvinnenes bidrag blir ofte glemt, oversett til fordel for alle mennene de kjempet sammen med.

Her kan du lese om noen av de kvinnelige krigsheltene som for lengst burde fått anerkjennelse for sin innsats. Noen navn er godt kjent, andre har tiden tilsynelatende visket ut, men alle kjempet for sitt land, sitt hjem og seg selv. Disse kvinnene, som kommer fra alle verdenshjørner og alle samfunnslag, har bidratt til å forme den verden vi kjenner i dag, og de har alle en historie å fortelle. Ingen av historiene er like, men de har alle en viktig fellesnevner: kampånden.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Statue av dronning Boudica

Fu Hao

Ukjent–ca. 1200 f.Kr.
Shang-dynastiet

Kone, mor, dronning, sjaman, politiker og militær leder. Fu Hao var noe for seg selv. Hun var gift med kong Wu Ding, en av Shang-dynastiets største herskere i oldtidens Kina, og levde et liv ikke mange kvinner på den tiden engang kunne drømme om. Etter ordre fra kongen utførte hun ritualer og ofringer som vanligvis var forbeholdt menn, men det var først og fremst ved hjelp av våpen hun skapte sitt ettermæle.

Fiendtlige styrker utfordret stadig Shang-dynastiet, blant annet Tu, Ba, Yi og Qiang. Fu Hao nedkjempet dem alle. Iblant valgte hun selv hvilke soldater som skulle følge henne, andre ganger valgte ektemannen dem ut for henne – men hver gang kom hun seirende hjem. For eksempel nedkjempet Fu Hao Tu Fang i løpet av ett slag og gjorde dermed slutt på en krig som hadde pågått i generasjoner. Hennes seier over Ba er kjent som det første dokumenterte angrepet i kinesisk historie. Fu Hao er gravlagt som en kongelig kriger, og det med rette. Blant de 2000 jade-, bronse-, bein- og steingjenstandene hun fikk med seg i graven, var det over 100 våpen, deriblant kampøkser.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Statue av Fu Hao foran graven
Statue av Fu Hao foran graven

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!