Velg framtiden

Når du er 16 år, står du foran et viktig valg: Hvilket utdanningsprogram du skal velge på videregående skole. Dette valget vil forme de neste årene av utdannelsen din, og kanskje også din fremtidige karriere. Her er noen ting du bør tenke gjennom:

  • Dine drømmer og ønsker: Hva interesserer deg? Hva drømmer du om å gjøre?
  • Dine evner og interesser: Hvilke fag er du god i? Hva liker du å gjøre på fritiden?
  • Informasjon om utdanning og yrker: Lær så mye du kan om de forskjellige utdanningsprogrammene og hva slags jobber de kan lede til.

Det er lurt at du tar deg god tid før du skal bestemme deg. Snakk med rådgiveren på skolen, foreldrene dine og andre voksne du stoler på. De kan gi deg råd og hjelpe deg med å tenke gjennom valget ditt. Det aller viktigste er at du selv er fornøyd med valget og at det føles riktig for deg.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Kjenn deg selv!

Tenk over hva du er god til og hva du liker. Dette kan gi deg en pekepinn om hva som kan passe for deg som utdanning og yrke.

  • Er du teoretisk anlagt eller praktisk?
  • Liker du å jobbe med andre eller foretrekker du å jobbe alene?
  • Hva med dine personlige egenskaper? Er du utadvendt eller mer reservert?
  • Helse og andre forhold: Noen yrker har spesielle krav til fysisk styrke eller helse. Har du allergier eller andre helsemessige forhold som kan påvirke valget ditt?

Påvirkning fra andre
Mens det er fint å lytte til råd fra de rundt deg, husk at det er ditt liv og din fremtid. Velg noe du selv er interessert i og tror du vil trives med.

Samfunnets behov
Tenk også på hvilke jobber som kan være etterspurt i fremtiden. Verden endrer seg raskt, og noen jobber som er viktige i dag, kan være mindre etterspurt i fremtiden, og omvendt.

Kan du endre mening?
Ja! Hvis du finner ut at du har valgt feil, er det mulig å bytte program eller legge til studier som gir deg studiekompetanse selv fra et yrkesfaglig løp. Husk at ingen utdanning er bortkastet – all læring bidrar til personlig utvikling.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Utdanningsprogram

Når du skal søke deg inn på videregående skole, kan du velge mellom 15 forskjellige utdanningsprogram. Det er 5 studieforberedende og 10 yrkesfaglige programmer å velge mellom.

De studieforberedende programmene er:

  • Idrettsfag – for deg som er interessert i sport og fysisk aktivitet.
  • Kunst, design og arkitektur – for kreative sjeler som liker å tegne, designe eller skape.
  • Medier og kommunikasjon – perfekt hvis du liker sosiale medier, film eller journalistikk.
  • Musikk, dans og drama – for deg som elsker å opptre eller spille musikk.
  • Studiespesialisering – gir bred kunnskap og forbereder for universitetet.

La oss se litt nærmere på disse først, før vi ser på de yrkesfaglige programmene.

Idrettsfag

På Idrettsfag lærer du om fysisk aktivitet, hvordan du kan lede trening, og om helse, kosthold, og kroppens oppbygging. Du har også noen teoretiske fag. Hvis du er glad i helse og trening, og er villig til å trene daglig, både i og utenfor skoletiden, og er flink i én eller flere idretter, kan dette være noe for deg. Noen elever kan også komme inn på idrettsfag gjennom en opptaksprøve eller basert på dine ferdigheter i idrett.

Med en utdanning i idrettsfag kan du oppnå studiekompetanse, som lar deg ta høyere utdanning. Da kan du utdanne deg til for eksempel fysioterapeut, idrettspsykolog, personlig trener, lærer, idrettskonsulent, eller leder innen friluftsliv og turisme. Du kan også jobbe i politiet eller forsvaret. Du kan arbeide på skoler, treningssentre, idrettsorganisasjoner, eller i behandlingsinstitusjoner.

Kunst, design og arkitektur

På Kunst, design og arkitektur lærer du hvordan du:

  • Tegner og skaper visuelle uttrykk.
  • Utformer gjenstander med ulike materialer.
  • Videreutvikler dine kreative evner.
  • Forstår kunst og kultur, samt by- og stedsutvikling.

Du vil også ha teoretiske fag som støtter den praktiske læringen.

Dette programmet passer for deg som er nysgjerrig på visuelle virkemidler, kreativitet, og estetiske uttrykksformer, og som har interesse for å utforske og skape innen kunst, design og arkitektur.

Med denne utdanningen oppnår du studiekompetanse, som gir deg muligheter til å studere videre på høyskoler eller universiteter. Etter høyere utdanning kan du jobbe som blant annet arkitekt, landskapsarkitekt, interiørarkitekt, produktdesigner, industridesigner, grafisk designer, kunst- og kulturformidler, kurator, eller kunstner. Du kan for eksempel finne arbeid i arkitektkontorer, bygg- og entreprenørbedrifter, produksjonsbedrifter, designbyråer, museer, gallerier eller i kunstneratelierer.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Medier og kommunikasjon

På Medier og kommunikasjon lærer du mange spennende ting:

  • Fortellerteknikker for å formidle historier gjennom tekst, lyd og bilde.
  • Om mediepåvirkning, mediehistorie og grunnleggende journalistikk.
  • Å designe budskap med riktig bruk av form, farge, lys og lyd.
  • Å utvikle din digitale kompetanse.

Du vil også ha teoretiske fag som støtter den praktiske og kreative læringen.

Dette programmet passer for deg som er kreativ, nysgjerrig og interessert i å lære om kommunikasjon og mediebruk. Du bør også like å formidle ideer gjennom bilder, film, lyd og ord, og ha en interesse for informasjonsteknologi og digitale medier.

Med en utdanning i medier og kommunikasjon oppnår du studiekompetanse, som åpner dørene for høyere utdanning. Du kan da bli for eksempel journalist, tekstforfatter, innholdsprodusent, webdesigner, interaksjonsdesigner, spilldesigner, lydtekniker, filmprodusent, kommunikasjonsrådgiver, eller medie- og samfunnskonsulent.

Med denne bakgrunnen kan du arbeide i for eksempel aviser, magasiner, reklamebyråer, kommunikasjonsbyråer, produksjonsselskap, mediebedrifter, eller i offentlige virksomheter.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Musikk, dans og drama

På Musikk, dans og drama velger du å fordype deg i enten dans, drama eller musikk. Avhengig av hva du velger, lærer du om ulike kunstneriske og tekniske ferdigheter:

  • Musikk: Du lærer musikkutøvelse både alene og i gruppe, og hvordan du kan utvikle dine musikalske ferdigheter.
  • Dans: Du lærer ulike danseuttrykk, teknikker og hvordan man setter sammen koreografi.
  • Drama: Du lærer skuespillerteknikker, regi, og hvordan en teaterproduksjon settes sammen.

Uansett fordypning, vil du også ha teoretiske fag. Du bør være kreativ, villig til å øve mye både alene og med andre, og interessert i din valgte kunstform. Opptak kan baseres på auditions eller dine dokumenterte ferdigheter, og inntil halvparten av plassene kan fylles på denne måten.

Med fullført utdanning får du studiekompetanse, som gjør at du kan ta høyere utdanning. Dermed kan du blant annet bli danser, koreograf, dansepedagog, sanger, musikkpedagog, musikkterapeut, skuespiller, scenograf, eller dramaturg.

Med denne utdanningen kan du arbeide i for eksempel teatre, operahus, orkestre, konsertscener, band, sykehjem eller skoler.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Studiespesialisering

På Studiespesialisering kan du fordype deg i enten realfag eller i språk, samfunnsfag og økonomi, avhengig av dine interesser og karriereplaner. Du vil lære en rekke teoretiske fag som:

  • Matematikk og andre realfag hvis du velger realfagsretningen.
  • Ledelse og økonomi, historie, politikk, og psykologi hvis du går for språk og samfunnsfag.

I tillegg kan du velge forskjellige språk som en del av ditt studieprogram.

Dette programmet passer for deg som liker å jobbe med teoretiske fag, er strukturert og selvdisiplinert, og har interesse for kultur- og samfunnsforhold. Det er også en fordel å være samarbeidsvillig og interessert i å skrive eller regne.

Med en utdanning i studiespesialisering oppnår du studiekompetanse, som kvalifiserer deg for høyere utdanning. Etter videre studier kan du jobbe innen en rekke felt som sykepleier, lege, veterinær, ingeniør, jurist, økonom, lærer, psykolog eller forsker.

Arbeidsplasser etter endt utdanning kan variere fra sykehus, domstoler og politistasjoner til kommuneadministrasjon, advokatkontorer, konsulentselskaper, ingeniørbedrifter, og utdanningsinstitusjoner som barnehager, skoler og universiteter.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Yrkesfaglige utdanningsprogrammer

De yrkesfaglige programmene lærer deg ferdigheter direkte knyttet til ulike jobber:

  • Bygg- og anleggsteknikk – lær å bygge eller reparere bygninger og andre strukturer.
  • Elektro og datateknologi – for teknologiinteresserte som vil jobbe med elektronikk eller datamaskiner.
  • Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign – for kreative som vil jobbe med skjønnhet eller design.
  • Håndverk, design og produktutvikling – kombinerer håndverk med moderne design.
  • Helse- og oppvekstfag – for de som vil jobbe i helsevesenet eller med barn og unge.
  • Informasjonsteknologi og medieproduksjon –for fremtidige eksperter i IT og media.
  • Naturbruk – for deg som er interessert i landbruk, fiske, eller skogbruk.
  • Restaurant- og matfag – lær å lage mat eller drive restaurant.
  • Salg, service og reiseliv – for en fremtid i salg eller turistindustrien.
  • Teknologi- og industrifag – for de som er interesserte i industriell produksjon og teknologi.

I andre og tredje år spesialiserer du deg videre innenfor det programmet du valgte, gjennom forskjellige programområder.

Etter du har fullført et yrkesfaglig program, kan du også ta et ekstra år for å få generell studiekompetanse, som lar deg søke høyere utdanning senere.

La oss ta en titt på disse.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Bygg- og anleggsteknikk

På Bygg- og anleggsteknikk lærer du å bygge og vedlikeholde bygninger og anlegg. Dette innebærer alt fra å sette opp nye strukturer til å oppgradere og vedlikeholde eksisterende bygg. Du vil også lære om klimaets påvirkning på byggematerialer, samt viktigheten av nøyaktighet gjennom bruk av tekniske tegninger og beregninger. Et fokus på kvalitet og sikkerhet er sentralt, sammen med grundig materialkunnskap.

For å trives og gjøre det bra i dette programmet, bør du være praktisk anlagt, ha et godt håndlag, og kunne jobbe selvstendig samtidig som du samarbeider godt med andre.

Med en utdanning i bygg- og anleggsteknikk kan du jobbe i mange ulike yrker, som:

  • Vei- og anleggsfagarbeider eller asfaltør.
  • Anleggsgartner eller anleggsmaskinfører.
  • Maler, murer, tømrer eller rørlegger.
  • Snekker, glassfagarbeider, stillasbygger, taktekker eller blikkenslager.

Du kan jobbe i både offentlig og privat sektor, i alt fra små håndverksbedrifter til store industri- eller entreprenørbedrifter.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Elektro- og datateknologi

På Elektro- og datateknologi lærer du å installere, vedlikeholde og reparere elektriske og elektroniske systemer. Dette inkluderer montering, kobling og programmering av forskjellige typer systemer og anlegg. Du lærer også om utvikling av nye elektroniske produkter, samt hvordan konfigurere og programmere utstyr og komponenter. Viktigheten av sikkerhet og nøyaktighet i dokumentasjon av arbeidet ditt vil også bli vektlagt.

For å trives i dette feltet bør du være:

  • Nøyaktig og systematisk i ditt arbeid.
  • Praktisk anlagt med godt håndlag.
  • Serviceinnstilt og ha en logisk tilnærming til problemløsning.
  • Kreativ og ha godt fargesyn, da dette ofte er nødvendig i arbeid med elektriske komponenter.

Etter utdanningen har du mange karrieremuligheter, blant annet som:

  • Elektriker eller elektroreparatør.
  • Energioperatør eller energimontør.
  • Tavlemontør, signalmontør eller heismontør.
  • Avioniker eller flymekaniker.
  • Romteknolog, data- eller produksjonselektroniker.
  • Automatiker eller FU-operatør.
  • Kulde- og varmepumpemontør.

Du kan arbeide i både offentlige og private bedrifter, og finne jobber innenfor prosess- eller elektronikkindustrien, mekanisk industri, energiverk, jernbanedrift, samt data-, fly- og oljebransjen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Teknologi- og industrifag

På Teknologi- og industrifag lærer du om viktige prosesser og teknologier som er sentrale i moderne industri:

  • Produksjonsplanlegging og -prosesser: Du får innsikt i hvordan man planlegger og gjennomfører produksjonen effektivt.
  • Automatisering og programmering av roboter: Du lærer å programmere og håndtere roboter som brukes i produksjon.
  • Maskiner og produksjonsutstyr: Kunnskap om ulike typer maskiner og hvordan de brukes i industrien.
  • Kjøretøy og transport: Forståelse for transportmiddelers mekanikk og funksjon.
  • Kjemiske prosesser og kjemiteknikk: Grunnleggende kjemiteknikk og hvordan kjemiske prosesser påvirker produksjonen.
  • Helse, miljø og sikkerhet: Vektlegging av sikkerhetsstandarder og miljøhensyn i industrielt arbeid.

For å gjøre det godt i dette feltet, bør du være praktisk anlagt med godt håndlag, selvstendig og nøyaktig, samt ha en interesse for ny teknologi.

Etter utdanningen kan du jobbe i en rekke spennende yrker, som:

  • Aluminiumskonstruktør, sveiser eller platearbeider.
  • Verktøymaker eller finmekaniker.
  • Faglaborant i kjemisk prosessindustri eller operatør i diverse industrier.
  • Bilskadereparatør, bilmekaniker eller billakkerer.
  • Logistikkoperatør eller yrkessjåfør.
  • Anleggsmaskin-, landbruksmaskin- eller motormekaniker.
  • Bore- eller brønnoperatør.
  • Matros eller motormann.

Arbeidsplassene varierer fra teknisk og elektromekanisk industri, skips- og bilindustrien, kjemisk prosessindustri, tekoindustrien, bilbransjen, oljebransjen til diverse vare- og transportbedrifter.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Helse- og oppvekstfag

På Helse- og oppvekstfag får du en bred innføring i grunnleggende og viktige aspekter av helsearbeid:

  • Helsefremmende arbeid: Du lærer å fremme god helse gjennom forebygging og livsstilsendringer.
  • Fysisk og psykisk helse: Forståelse av både kroppens fysiologi og viktigheten av mental helse.
  • Kroppens oppbygging: Kunnskap om hvordan kroppen er bygget opp og fungerer.
  • Kommunikasjon og samhandling: Ferdigheter i å kommunisere effektivt og samarbeide med kolleger og pasienter.
  • Barn og unges utvikling: Innsikt i hvordan barn og unge vokser og utvikler seg.
  • Kost, ernæring og hygiene: Viktigheten av riktig ernæring og gode hygienepraksiser.

For å trives og lykkes i dette feltet, bør du være omsorgsfull og hensynsfull, god til å kommunisere, og dyktig i å samhandle med andre.

Karrieremulighetene etter endt utdanning er varierte og kan inkludere jobber som:

  • Helsefagarbeider, ambulansearbeider eller portør.
  • Aktivitør eller barne- og ungdomsarbeider.
  • Apotektekniker, helsesekretær eller tannhelsesekretær.
  • Hudpleier, fotterapeut eller ortopeditekniker.

Potensielle arbeidssteder inkluderer sykehus, sykehjem, hjemmetjeneste, barnehager, skolefritidsordninger, apotek, tannlege- og legekontorer, samt fot- og hudpleiesalonger.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Restaurant- og matfag

På Restaurant- og matfag får du en omfattende forståelse av matproduksjon, fra råvare til ferdige retter:

  • Kosthold, næringsmidler og ernæring: Lær om ulike næringsstoffers betydning for helsen og hvordan ulike dietter påvirker kroppen.
  • Tilberedning og servering: Du får praksis i hvordan man tilbereder og presenterer mat på en profesjonell måte.
  • Behandling av råvarer: Kunnskap om riktig håndtering og forvaltning av matvarer for å bevare kvalitet og smak.
  • Mattradisjoner og helsefremmende livsstil: Innsikt i ulike matkulturer samt hvordan mat og livsstil påvirker helse.

For å lykkes i dette feltet bør du være praktisk anlagt med godt håndlag, kreativ, nøyaktig og serviceinnstilt.

Etter utdanningen kan du jobbe i en rekke yrker, for eksempel som:

  • Kokk, ernæringskokk eller servitør.
  • Baker eller konditor.
  • Pølsemaker, kjøttskjærer, slakter eller ferskvarehandler.
  • Fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon.

Arbeidssteder varierer fra hotell- og restaurantnæringen, sykehus og andre helseinstitusjoner, til næringsmiddelindustrien, bakerier, konditorier, slakterier, og forretninger som selger ferskvarer.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Salg, service og reiseliv

På utdanningsprogrammet for Salg, service og reiseliv får du en grundig opplæring i mange viktige aspekter av moderne næringsliv. Du vil lære hvordan man driver en virksomhet økonomisk og bærekraftig, noe som inkluderer alt fra markedsføring, entreprenørskap og innovasjon, til effektiv bruk av administrative og digitale verktøy. 

Studiet dekker også spesialiserte felt som reiseliv og turisme, kundebehandling og salg, samt planlegging og gjennomføring av sikkerhetstiltak.

For å trives og lykkes i disse feltene, er det viktig at du er organisert og strukturert, med en sterk resultatorientering. Kreativitet og evnen til å tenke strategisk vil hjelpe deg i utforming av innovative løsninger og forretningsstrategier. Å være åpen for ulike kulturer og ha gode kommunikasjonsevner er også essensielt, spesielt i en globalisert økonomi.

Karrieremulighetene etter endt utdanning er mange. Du kan jobbe som salgsmedarbeider eller reiselivsmedarbeider, administrasjonskoordinator, eller innen sikkerhetsarbeid. 

Arbeidssteder kan variere fra å starte egen bedrift til å arbeide i kontorer, hoteller, turisme- og reiselivsbedrifter, butikker, større bedrifter, vaktselskaper, alarmsentraler, eller på flyplasser.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Informasjonsteknologi og medieproduksjon

På utdanningsprogrammet Informasjonsteknologi og medieproduksjon lærer du et bredt spekter av ferdigheter som forbereder deg for en karriere i teknologi og kreativ media. Utdanningen dekker alt fra idéutvikling og kreativ problemløsning til mer teknisk orienterte ferdigheter som brukerstøtte, nettverk, IT-sikkerhet og programmering. Du vil også dykke inn i innholdsformidling og historiefortelling, noe som inkluderer foto, film og grafisk design, samt kommunikasjon og markedsføring.

For å trives i dette studiet, bør du være kreativ og ha en interesse for IT og teknologi, samt en forkjærlighet for visuelle uttrykksformer. Nøyaktighet er også en viktig egenskap, på grunn av den detaljorienterte naturen av både programmering og mediedesign.

Karrieremuligheter etter endt utdanning er varierte. Du kan arbeide som IT-utvikler eller IT-driftstekniker, hvor du håndterer alt fra nettverksadministrasjon til softwareutvikling. Alternativt kan du velge en karriere innen media som mediedesigner, medietekniker eller medieprodusent, hvor dine kreative og tekniske ferdigheter kommer til sin rett i utvikling av digitalt innhold.

Arbeidssteder kan være IT-driftsselskaper og IT-avdelinger i større bedrifter, samt i multimediebedrifter, reklamebyråer og forlag, hvor behovet for teknologisk kompetanse og kreativitet er høyt. Dette studiet gir deg en solid plattform for å utforske ulike karriereveier i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativ design.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Håndverk, design og produktutvikling

På utdanningsprogrammet Håndverk, design og produktutvikling får du omfattende opplæring i tradisjonelle og moderne håndverksteknikker. Studiet utforsker et bredt spekter av materialer og deres anvendelse, og du lærer også om bærekraftig design og produktutvikling, noe som er svært relevant i dagens fokus på miljøvennlige løsninger. Videre blir du dyktig i bruk av skisser og produksjonstegninger, og du får innsikt i håndverks- og kulturhistorie, noe som vil gi dypere forståelse av faget.

For å gjøre det godt i dette feltet, bør du være praktisk anlagt og interessert i å arbeide med hendene. Det er viktig at du har en interesse for å forme og lage gjenstander, og at du er nøyaktig og utholdende i ditt arbeid.

Karrieremulighetene etter endt utdanning er varierte. Du kan arbeide som urmaker, gull- eller sølvsmed, noe som krever både kunstnerisk innsikt og teknisk dyktighet. Du kan også bli kjole- og draktsyer, kostymesyer, eller spesialisere deg på å lage bunader. Andre yrker kan inkludere møbelsnekker, treskjærer, orgelbygger, keramiker, skomaker eller smed, avhengig av dine interesser og spesialiseringer.

Arbeidssteder varierer fra design- og håndverksbedrifter til systuer, og fra teatre eller operahus til muligheten for å starte din egen virksomhet. Dette feltet tilbyr en unik mulighet til å kombinere kreativ utfoldelse med praktisk og teknisk arbeid, noe som kan føre til en givende og personlig tilfredsstillende karriere.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign

På Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign vil du dykke dypt inn i design og visuelle uttrykk. Dette studieprogrammet fokuserer på å utvikle dine kreative ferdigheter og gir deg verktøyene til å utføre ulike teknikker og uttrykk effektivt. Du lærer også om stilhistorie og trender, noe som vil hjelpe deg å forstå og forutse hva som tiltrekker seg oppmerksomhet i ulike visuelle yrker. I tillegg til disse ferdighetene vil programmet dekke kommunikasjon og kundebehandling, som er viktige elementer i alle serviceyrker.

For å trives i dette feltet bør du være kreativ og estetisk anlagt, ha interesse for å arbeide med hendene, og ha en forkjærlighet for visuelle uttrykksformer. Presisjon og utholdenhet er også nøkkelkvaliteter som vil støtte deg i detaljorienterte oppgaver.

Etter fullført utdanning åpner det seg mange karrieremuligheter. Du kan bli blomsterdekoratør, frisør, interiørkonsulent, utstillings- eller eksponeringsdesigner, eller maskør- og parykkmaker. Disse yrkene krever både teknisk ferdighet og evne til å skape estetisk tiltalende resultater.

Mulige arbeidssteder inkluderer blomsterforretninger, blomsterverksteder, frisørsalonger, teatre, samt reklame-, design-, og mediebyråer. Mange i dette feltet velger også å starte sin egen virksomhet, noe som gir en unik mulighet til å forme sin egen karriere basert på personlige interesser og ferdigheter.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Naturbruk

På utdanningsprogrammet Naturbruk får du en omfattende innføring i arbeid med naturmaterialer og landskapsutforming. Dette programmet dekker et bredt spekter av emner som fiske- og friluftsliv, dyrestell og dyrevelferd, samt planteliv og naturprosesser. Du vil også lære om biologisk produksjon og hvordan man kan utnytte naturressurser på en bærekraftig måte.

For å trives i dette feltet bør du være praktisk anlagt og ha en sterk interesse for utendørs arbeid. Det er også viktig å være omsorgsfull overfor mennesker, dyr og miljøet, da dette ofte er sentralt i yrkene du kan ende opp i.

Med en utdannelse fra naturbruk kan du sikte deg inn på mange ulike yrker. Du kan bli gartner eller agronom, jobbe i skogbruket som skogsoperatør, eller spesialisere deg innen dyrepleie som hovslager eller hestefaglært. Andre muligheter inkluderer roller som fagarbeider i reindriftsfaget, fisker, eller fagarbeider i akvakultur.

Arbeidssteder varierer fra landbruk og skogbruk til gartnerier og hagebruk. Du kan også finne arbeid innen fiske og fiskeoppdrett, eller i reindrift, avhengig av dine interesser og spesialiseringer. Dette studieprogrammet gir deg et solid grunnlag for en karriere der du kan påvirke og forvalte naturressurser på en ansvarlig måte.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Oppsummert

Når du skal begynne på videregående, må du velge mellom studieforberedende opplæring og yrkesfaglig opplæring.

Studieforberedende opplæring:

  • Du velger blant fem ulike studieforberedende utdanningsprogrammer.
  • Du går på skolen i tre år: Vg1, Vg2 og Vg3.
  • Etter tre år får du generell studiekompetanse. Med generell studiekompetanse kan du søke om å studere videre på høyskole eller universitet.

Yrkesfaglig opplæring:

  • Du kan velge blant ti yrkesfaglige utdanningsprogrammer.
  • Opplæringen varer fra tre til fem år.
  • Du kan oppnå yrkeskompetanse med fag- eller svennebrev etter to år i skole og to år i lære i en bedrift.
  • Hvis du tar all opplæringen i skole (Vg1, Vg2 og Vg3), får du yrkeskompetanse uten fag- eller svennebrev.
  • Med yrkeskompetanse kan du enten søke jobb eller studere videre på en fagskole.
  • Hvis du ønsker å studere på høyskole eller universitet etterpå, kan du ta påbygging til generell studiekompetanse.

Grunnkompetanse
Hvis du ikke tror du kan fullføre hele utdanningen eller du slutter eller ikke består i noen fag, kan du få et kompetansebevis som viser hva du har lært.

Nå er tiden inne for at du begynner å utforske hvilket utdanningsprogram du tenker kan passe for deg! Lykke til!

Sammenlign ulike utdanninger hos utdanning.no.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt