5. Pyramidene | Egypt
På verdensbasis er det syv steder som er åsted for en egen gruppe klassiske monumenter. Disse er bejublet for sin konstruksjonsmessige storslåtthet og historiske betydning. Kolossen på Rhodos, Babylons hengende hager, fyrtårnet i Alexandria, mausoleet i Halikarnassos, Zevs-statuen i Olympia, Artemis-tempelet i Efesos og de store pyramidene i Giza utgjør verdens syv underverker.
Mens alle underverkene var imponerende i sin samtid, er det bare ett av dem som stort sett er intakt i dag. Dette mesterverket fra oldtiden er også det eldste av alle syv, et imponerende og fengslende bevis på kongelig takknemlighet som troner på et platå sørvest for Egypts berømte hovedstad Kairo: De store pyramidene i Giza.
Dette fascinerende underverket består av tre kalksteinspyramider: Kheopspyramiden, Khefrenpyramiden og Menkaurapyramiden. Ved siden av disse ligger Sfinksen, som ble dedisert til en ukjent, egyptisk kongelig.
Kheopspyramiden er den eldste og største av de tre i nekropolen Giza, med sine 138,8 meter. Ifølge ekspertene tok det 20 år å bygge den, og den sto trolig ferdig i 2560 f.Kr. Man antar at byggingen ble beordret av den andre herskeren i det fjerde dynasti, farao Khufu, som hersket mellom 2609 og 2584 f.Kr.
Pyramiden ble bygget på en så spissfindig måte at man i flere tusen år trodde den var bygget av utenomjordiske. I dag tenker egyptologene at det mest sannsynlig er Kheops’ vesir Hemiunu som var arkitekten. Men mange diskuterer fremdeles teknikkene som ble brukt under byggingen, og eksperter har regnet ut at de måtte heise opp rundt 800 kalksteinsblokker hver dag i den stekende sola.
Det er et fantastisk eksempel på arkitektonisk genialitet, og i nesten 4000 år var den store pyramiden det høyeste byggverket i verden bygget av mennesker, helt til skyskraperne begynte å vokse fram. Den store pyramiden var opprinnelig kledd med stein som ga den en glatt overflate, så det vi ser i dag, er den underliggende kjernestrukturen.