Vår vakre verden – Afrika

Vår verden består av mange unike, mystiske og vakre steder. Naturen har igjennom millioner av år formet landskapet rundt oss. Vi mennesker har bosatt oss og krydret landskapet med storslagen arkitektur og vakker kunst.

I denne artikkelen ser vi på noen få eksempler fra Afrika. Dette er ti av de mest spesielle stedene på kontinentet.

Ørken i Marokko
Ørken i Marokko

1. Sahara | Afrika

Sahara er større enn USA og dekker mer enn 9,2 millioner kvadratkilometer i ti land. Ørkenen strekker seg over nesten en tredel av det afrikanske kontinentet.

Det vil kanskje overraske deg at det faktisk bare er den tredje største ørkenen i verden, etter Antarktis og Arktis. Men den er verdens største varme ørken.

Ørkenen består faktisk ikke bare av sand. Det er også enorme områder som er dekket av et steinplatå som kalles hamada.

Mellom klippene er det relativt små områder med sanddyner. De mest imponerende av disse finner vi i Marokko.

Sanddynene i Erg Chebbi i Marokko er teknisk sett en del av en subsaharisk steppe og ikke en ekte ørken. Allikevel gir de et ganske godt inntrykk av det ekte Sahara, som ligger mye lenger sør. Sanddynene stiger dramatisk opp fra kanten av landsbyen Merzouga og fortsetter mot horisonten i alle retninger.

Sanddynene er rundt 40 kilometer lange og går 8 kilometer fra øst til vest. De bølger til høyder på rundt 150 meter.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Sahara-ørkenen
Sahara-ørkenen

2. Kilimanjaro | Tanzania

Det er kanskje ikke så rart at Kilimanjaro er en populær topp å bestige. Med et toppunkt 4900 meter fra fjellets fot og 5895 meter over havnivå vil du virkelig føle at du er på toppen av verden. Den sovende vulkanen som ligger i nasjonalparken Kilimanjaro i Tanzania, tiltrekker seg 25 000 klatrere hvert år.

Kilimanjaro rager over snøgrensen, og de tre vulkanske kjernene er kronet med det hvite pudderet. Her finner man også regnskog, fjellørken, hei og dyrket mark.

Høyt der oppe blir man lurt av avstandene. Selv om noe ser nært ut, kan det ta et par timer å gå dit. Det gir et inntrykk av hvor stort fjellet er. Her kan man også finne mange plante- og dyrearter.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kilimanjaro og elefanter
Kilimanjaro og elefanter

3. Spitzkoppe | Namibia

Namibia er et land med ørkener og afrikansk villmark. Selv geologisk sett er dette et eldgammelt land. Vest i Namibørkenen og midt i et enormt slettelandskap, stiger en gruppe nakne granittopper opp. Dette naturlige monumentet er så primitivt at man har brukt det til å spille inn filmer av stedet der mennesket oppdaget redskaper.

Dette er Spitzkoppe, eller «spiss kuppel», en oase med rødlige, avrundede topper som strekker seg 1784 meter til værs. Fjellet har fått kallenavnet «Afrikas Matterhorn» og er et mekka for klatrere.

Spitzkoppe ble formet for 700 millioner år siden, og for 130 millioner år siden eroderte det til den drømmeøya vi ser i dag.

Sanfolket er et urfolk som holder til i Namibia og Botswana. De levde som jegere og sankere 2000 år f.Kr., og etterlot seg steingjenstander og klippekunst som trolig forestiller ritualer for å skaffe regn. Regnet forvandlet slettene rundt Spitzkoppe til godt beiteland.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

4. Victoriafallene | Zambia og Zimbabwe

Victoriafallene er det spektakulære, 108 meter høye fossefallet i Zambezielven sør i Afrika. Fossefallet ligger på grensen mellom Zambia og Zimbabwe. Selv før man er fremme ved fossen ser man de høye vannstrålene som går 500 meter opp i luften.

Man vil også høre buldringen fra vannet som flommer over kanten på et enormt platå. Det opprinnelige navnet på dette stedet var Mosi-oa-Tunya, som bokstavelig talt betyr «røyken som buldrer».

Victoriafallene fikk sitt nåværende og mest kjente navn fra den skotske misjonæren og oppdageren David Livingstone i 1855. Navnet var en hyllest til dronning Victoria av Storbritannia.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

5. Pyramidene | Egypt

De store pyramidene i Giza er et av verdens syv underverker. Dette mesterverket fra oldtiden er det eldste av alle syv. Det er også det eneste som stort sett er intakt i dag.

Dette fascinerende underverket består av tre kalksteinspyramider: Kheopspyramiden, Khefrenpyramiden og Menkaurapyramiden.

Kheopspyramiden er den eldste og største av de tre store pyramidene i Giza, med sine 138,8 meter. Ifølge ekspertene tok det 20 år å bygge den, og den sto trolig ferdig i 2560 f.Kr.

Pyramiden ble bygget på en så spesiell måte at man i flere tusen år trodde den var bygget av utenomjordiske. Mange diskuterer fremdeles teknikkene som ble brukt under byggingen. Eksperter har regnet ut at de måtte heise opp rundt 800 kalksteinsblokker hver eneste dag i den stekende sola.

I nesten 4000 år var den store pyramiden det høyeste byggverket i verden bygget av mennesker, helt til skyskraperne begynte å vokse fram. Den store pyramiden var opprinnelig kledd med stein som ga den en glatt overflate. Det vi ser i dag, er den underliggende strukturen.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Pyramidene i Egypt
Pyramidene i Egypt

6. Table Mountain | Sør-Afrika

Når man ser ut over Sør-Afrikas hovedstad Cape Town fra det berømte Table Mountain på en solfylt dag, får man en spektakulær panoramautsikt over nesten alt dette landet har å by på.

Det skal blant annet være mulig å se Robben Island, den beryktede fengselsøya der nå avdøde president Nelson Mandela satt fengslet. Du kan i tillegg se Cape Town Stadium som ble bygget til VM i fotball i 2010.

Kappklippegrevlingen er et vanlig syn på Table Mountains Dassie Walk. På folkemunne blir grevlingen kalt dassie. Den er et lite pelsdyr som tilhører Procavia-familien. Selv om den likner på en liten hare, er den faktisk et hovdyr som er i slekt med elefanten. På Table Mountain er det også pinnsvin, mungoer, slanger, øgler, skilpadder og en sjelden amfibieart som bare finnes her: spøkelsesfrosken.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Table Mountain i Sør-Afrika
Table Mountain i Sør-Afrika

7. Serengeti | Tanzania

1,5 millioner gnuer dundrer over slettene i Serengeti i Tanzania, øst i Afrika. De er ute på en 1931 km lang tur til de grønne engene i viltreservatet Maasai Mara i nabolandet Kenya.

Det er den største forflytningen av dyr i verden, og gnuen får følge av tusenvis av sebraer og thomsongaseller.

Nasjonalparken Serengeti er et imponerende viltreservat som ble etablert i 1951. 30 år senere ble Serengeti tildelt UNESCOs verdensarvstatus. Det er et område med enestående skjønnhet. Her blir dyrelivet bevart, og i reservatet lever blant annet den største bestanden av løver i verden. Du kan også se afrikansk leopard, afrikansk savanneelefant, spissneshorn og afrikansk bøffel.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Serengeti i Tanzania
Serengeti i Tanzania

8. Tsingy de Bemeraha | Madagaskar

Madagaskars steinkatedraler er en metropol for utrolige skapninger. Madagaskar er den fjerde største øya i verden og hjem for utallige stedegne arter. I tillegg har øya hundrevis av innfødte fugler, frosker, øgler, krypdyr og insekter. Dette biomangfoldet har gitt øya kallenavnet «det åttende kontinentet». Nasjonalparken Tsingy de Bemaraha er helt spesiell, selv etter madagassisk målestokk.

Blant alle landets ulike landskap er dette det mest uvanlige; en skog av stein, med «katedraler» av kalkstein der det lever mange uvanlige dyr. Karstlandskapet kalles «tsingy», som fritt oversatt betyr «et sted der man ikke kan gå barbeint» eller «gå på tå».

Dette UNESCO-verdensarvstedet er så ugjennomtrengelig at mesteparten ikke kunne evalueres før på 1990-tallet!

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Tsingy de Bemaraha i Madagaskar
Tsingy de Bemaraha i Madagaskar

9. Lalibela | Etiopia

For å forstå hvor spesiell Lalibela i Etiopia er, må du først forstå historien.

På 1100-tallet bestemte kong Lalibela seg for å bygge det han kalte et «nytt Jerusalem». Avgjørelsen ble tatt etter at de muslimske erobringene hadde stanset kristne pilegrimsreiser til Det hellige landet.

Cirka 645 kilometer fra Addis Abeba ble det hugget ut elleve monolittiske kirker i fjellet. De fikk store dører, vinduer, søyler og gulv og tak. Det er også en labyrint der med grøfter og korridorer som fører til huler i fjellet.

Kirkene ble delt i to hovedgrupper: fem ble bygget på nordsiden av Jordanelven, mens de seks andre ble bygget på sørsiden.

I dag drives stedet i fellesskap mellom staten og kirken, og fremdeles er det et stort samfunn av prester og munker som lever der. På helligdagene i den etiopiske kalenderen valfarter tusenvis av pilegrimer dit hvert år.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Lalibela i Etiopia
Lalibela i Etiopia

10. Nilen | Afrika

Nilen er den lengste elven på det afrikanske kontinentet. Det er få opplevelser som kan sammenliknes med et cruise langs Nilen.

Elven har en total lengde på 6695 kilometer som strekker seg mellom Victoriasjøen og Middelhavet. Vann renner ut i Nilen fra elleve ulike land!

Selv om elven vanligvis assosieres med Egypt, er det bare rundt en femdel av elven som renner gjennom Egypt.

Det er mye å se langs Egypts strekning av Nilen. Her er det høye og lave fjell, tørre ørkener og tropiske regnskoger. Man kan se gamle egyptiske ruiner, i tillegg til flere kulturelle og historiske landemerker.

Langs en strekning av Nilen i Uganda ligger den vakre nasjonalparken Murchison Falls. Parken er den største i landet og hjem for en overflod av eksotiske dyr, deriblant løver, krokodiller, flodhester og sjiraffer. Her er det også et imponerende fossefall på 42 meter.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Nilen i Afrika

Kilder:

  • 101 steder du må oppleve (før du dør) (2020)
    Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images
    7. Getty Images
    8. Getty Images
    9. Getty Images
    10. Getty Images
    11. Getty Images