Trøbbel i tacoen!

Er du en av dem som bare må ha guacamole på tacoen? Guacamole er laget av avokado som både er sunn og god, men skaper mye trøbbel for miljøet. Hvilken skade kan denne populære frukten gjøre, tenker du kanskje. Skal du ha dårlig samvittighet for å ha guacamole på tacoen?

Accessibility icon Trøbbel i tacoen!

Må modne på reisen

Et teppe av grønne løvtrær strekker seg oppover en åsrygg utenfor en landsby i Mexico. Fra greinene henger klaser av avokadofrukt. Bøndene er i gang med innhøstingen. Redskapene er enkle, de bruker stiger og macheter. Avokadoene er fortsatt umodne når de blir høstet inn, slik at de skal holde seg bedre under transporten ut til alle verdens hjørner.

Sydlandsk balle

Visste du at navnet avokado stammer fra det aztekiske ordet ahuacatl, som betyr testikkel? Et annet ord for testikkel er balle.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Mexico produserer mest

I dag er Mexico verdens største produsent av avokado. Her har arkeologer også funnet de eldste restene av menneskelig domestisering og dyrking av avokadotreet. Enkelte funn antyder at dette kan ha skjedd allerede for 8000 år siden! Gjennom historien har dyrkingen spredd seg. De største produsentlandene finner vi nå i subtropiske strøk i Sør-Amerika, Afrika og deler av Asia.

En hel og en oppdelt avokado ligger på et rustikk bord.
En hel og en oppdelt avokado ligger på et rustikk bord.

En skikkelig helsebombe!

Avokadoen inneholder sunne næringsstoffer. Blant annet inneholder den 30 prosent fett, og det meste av dette er umettet. Umettet fett er gunstig for fettsammensetningen i blodet vårt, og det kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. I tillegg inneholder avokado folat, som kan hjelpe mot utmattelse og trøtthet, og vitamin E og B6 som har gunstig virkning på cellene i kroppen vår. En skikkelig helsebombe, altså!

Tacofredag hele helgen!

Tacoens inntog i Norge gjorde sitt til at avokado for alvor ble en populær handelsvare på begynnelsen 1990-tallet. Siden da har forbruket av frukten økt jevnt og trutt i hele verden. For Norges del er økningen tydelig i statistikkene over frukt og bær. I år 2000 importerte vi 1400 tonn avokado. I 2020 var tallet nesten 15 000 tonn, altså mer enn en tidobling.

Avokado fremfor kaffe

Med økt forbruk følger også økt produksjon. I enkelte land, som for eksempel Kenya, har bønder gått over til å dyrke avokado i stedet for kaffe. Dette fordi avokado er mer lønnsomt og enklere å dyrke.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

En trøblete frukt

Avokado kan altså være sunt for oss å spise. Dyrkingen har også gitt noen bønder bedre økonomi. På samme tid er det en del problemer knyttet til den store etterspørselen. Transport av avokado til hele verden fører til mye klimagassutslipp.

Avokado sluker vann

Likevel er det et annet aspekt ved avokadoen som oftest trekkes frem som det virkelige problemet. For å produsere én kilo avokado trengs det om lag 1000 liter vann! Siden vann er en svært knapp ressurs i enkelte av produksjonsområdene, har den økende etterspørselen og produksjonen medført store problemer. Eksempelvis har vannprisen noen steder i Mexico skutt i været.

Kan føre til tørke

Omlegging av vannveier inn mot dyrkingsområder har ført til at omkringliggende steder har blitt rammet av tørke. Særlig i Peterca-regionen i Chile har dette vært et problem.

Avokado er big business!

I tillegg har kriminelle miljøer oppdaget at det er mye penger å tjene i avokadobransjen. Resultatet for bøndene har vært utpressing og vold. Den enorme etterspørselen har også ført til økt avskoging mange steder, ettersom avokadodyrking har lagt beslag på stadig mer areal.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Hva kan vi gjøre?

Avokadoen er sunn for oss, men det knytter seg utfordringer til produksjonen. Hva kan så vi gjøre for å løse eller bøte på disse problemene? Bør vi slutte å importere avokado, kan vi produsere avokado i Norge, kan vi bytte den ut, eller er det mulig å minske de negative effektene på andre måter?

Dyrke avokado i Norge?

Selv om vi i Norge har mye vann, er det usikkert om det er mulig å drive avokadoproduksjon her i stor skala. Avokadoer vil ikke trives utendørs i det norske klimaet, og vi må bruke drivhus og tilføre energi for å få dette til. Likevel er det enkelte hobbygartnere som dyrker avokado til eget bruk. Kanskje er det løsningen? Da er avokadoen kortreist, og vi slipper dårlig samvittighet for å bidra til vannmangel og organisert kriminalitet.

Importører tar ansvar

Norske importører av avokado er nøye med å fortelle at de gjør en innsats for å minske de negative effektene. På hjemmesidene til Bama, den største importøren, kan vi lese at de ikke importerer avokado fra områder hvor tilgangen på vann er et problem. I tillegg skriver de at plantasjene de importerer fra, benytter løsninger og teknikker som utnytter vannet mest mulig.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Guacamole med erter

Kan vi ikke bare erstatte avokadoen, og heller bruke grønne erter i guacamolen? Grønne erter inneholder mye mindre plantefett enn avokadoen. Til gjengjeld er proteininnholdet over dobbelt så høyt per 100 gram, og vi finner også gode vitaminer og andre sunne næringsstoffer i ertene. Grønne erter dyrkes og produseres allerede i Norge, og eksperter mener vi bør produsere enda mer. Men er erteguacamole like godt?

To fulle belger med grønne erter og noen erter som ligger strødd ved siden av.

Ditt valg

Avokado er sunt, og det er godt! Har du et kritisk blikk på hvor avokadoen du kjøper, kommer fra, kan du muligens spise den med ikke altfor dårlig samvittighet. Har du lyst å gjøre noe nytt, kan du dyrke avokado hjemme. Da får du prøvd deg som gartner, og du kan skryte av egenproduserte, kortreiste og miljøvennlige avokadoer. Velger du å gå over til grønne erter, er dette også et bedre miljøvalg enn importerte avokadoer. Da får du også i deg mer protein.

Moden avokadofrukt henger i et tre.
Moden avokadofrukt henger i et tre.

Kilder:

Ervik, Finn: avokado i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 30. august 2022 fra https://snl.no/avokado

Opplysningskontoret for frukt og grønt (15.7.2022): Frukt og grøntstatistikk 2021
https://www.frukt.no/globalassets/materiell/innsikt/310723_frukt–og-grontstatistikk-2021_korr6.pdf

Opplysningskontoret for frukt og grønt  (15.07.2022): Frukt og grøntstatistikk 2020
https://www.frukt.no/globalassets/materiell/totaloversikten/totaloversikten-for-2000-2010.pdf

Bama (15.07.2022): Slik jobber vi med bærekraftig avokado-produksjon
https://www.bama.no/aktuelt/arkiv/2022/slik-jobber-vi-med-barekraftig-avokado-produksjon/

Godt.no (15.07.2022): Slik erstatter du avokadoen
https://www.godt.no/aktuelt/i/G3O2WJ/slik-erstatter-du-avokadoen

nrk.no (15.07.2022): Nei, rødt kjøtt fra breim er ikke bedre for klimaet enn avokado fra Chile
https://www.nrk.no/norge/faktisk.no_-nei_-rodt-kjott-fra-breim-er-ikke-bedre-for-klimaet-enn-avokado-fra-chile-1.14362747

Nationen (15.07.2022): Avokado er både redning og en fare for bønder
https://www.nationen.no/landbruk/verden/avokado-er-bade-redning-og-en-fare-for-bonder/

nibio.no (15.07.2022): Kan Norge produsere mer planteprotein til mat?
https://www.nibio.no/nyheter/kan-norge-produsere-mer-planteprotein-til-mat

PAN-NORWAY (15.07.2022): Erter – næringsinnhold og helsefordeler
https://pan-norway.org/hvordan-spise-sunt/erter-naeringsinnhold-sunt/

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images
    7. Getty Images