Hva er stress?
Legen som første gang definerte stress, Hans Selye, skal ha sagt: «Alle vet hva stress er, men ingen vet hva det egentlig er.»
I psykologien blir stress beskrevet som følelsen av et overdrevet følelsesmessig press. Det kan føre til nervøsitet, søvnproblemer, endring i spisevaner, destruktiv adferd, hodepine og muskelsmerter. Dette er den formen for stress vi alle kjenner til. Men fra et bredere biologisk perspektiv er stress kroppens svar på alle slags forstyrrelser, enten det er psykologiske traumer, ekstreme temperaturer, mangel på mat, søvn eller konfrontasjon med et rovdyr.
Kroppens beskyttelse
Det finnes ingen fullt dekkende medisinsk definisjon på stress, men i biologien beskrives det som alt som truer kroppens naturlige balanse. For å beskytte seg mot trusselen, uansett om den er reell eller innbilt, vil kroppen ta grep. Blodet blir bombardert med kjemiske signalstoffer som fører til årvåkenhet, økt puls og raskere pust, i tillegg til at det kan dempe smerte og til og med framkalle eufori. Noen kan altså bli veldig oppstemt og få en slags lykkerus når de er ekstra stresset. Samtidig bremser ikke-vitale funksjoner som fordøyelse og vekst helt ned. Når responsen på stress blir aktivert i kroppen, er ikke framtiden så viktig lenger, nå handler det om å overleve.
Ønsker du å lese hele artikkelen?
Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.
Logg inn med FeideØnsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!