Solsystemet

Den fascinerende historien om hvordan sola og de andre himmellegemene rundt den ble til.

Accessibility icon Solsystemet

Solsystemet blir til  

Helt til for 500 år siden trodde alle at jorda var midtpunktet i universet. Sola, månen, stjernene og planetene Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn sirklet rundt jorda. Så, på 1500- og 1600-tallet, kom de tre astronomene Copernicus, Kepler og Galilei og snudde alt på hodet. De mente nemlig at sola sto i sentrum, mens jorda og de andre planetene sirklet rundt den. Med andre ord: De viste oss solsystemet vårt. Kirken motarbeidet denne teorien helt til ut på 1700-tallet.  

Solsystemet

Laplace-teorien

I 1796 mente den franske vitenskapsmannen Laplace at solsystemet opprinnelig var en roterende sky av gass som gradvis klumpet seg sammen til sola og planetene. Dette er faktisk ikke så langt unna det astronomer i dag tenker om hvordan solsystemet ble til. 

Den moderne Laplace-teorien går ut på at en supernova eksploderte for fem milliarder år siden og slynget ut masse ulike grunnstoffer og gasser. Disse kolliderte med en tåke av helium og hydrogen. Dette ble senere til vårt solsystem. Vi kan faktisk se at dette skjer i andre deler av galaksen vår og enda lenger ute i rommet. 

Denne skyen av såkalt materie inneholdt nitrogen, oksygen, jern og silisium – stoffer som trengs for å bygge opp planeter som jorda. Skyen begynte sakte å spinne, og tyngdekraften fikk den til å øke farten og samle seg rundt et midtpunkt. Den spant fortere og fortere jo tettere den ble. Materien samlet seg til klumper, som etter hvert trakk seg sammen til en enorm klump – en protostjerne. 

Protostjernen kollapset under sin egen tyngdekraft. Da dette skjedde, ble det så varmt at det satte i gang en kjernefysisk reaksjon som «tente» stjernen. Dermed oppstod sola, omtrent slik vi kjenner den i dag. 

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!