Kjønnssykdommer med Tuva og Trine:

Smitta!

Sex er først og fremst skikkelig deilig. Vi håper du nyter og koser deg med det. Men du bør også være klar over at det kan komme med en ordentlig baksmell. Det finnes nemlig utallige kjønnssykdommer der ute. Noen bør du være mer bekymret for enn andre. I denne artikkelen skal vi fortelle deg hva som bør uroe deg, og når du kan senke skuldrene.

Hva er egentlig en kjønnssykdom?

Vi kan smittes av bakterier og virus når vi har sex. Det skjer når slimhinnene møtes. Det kaller vi kjønnssykdommer. Ikke alle blir syke. Det er kanskje mer riktig å si infeksjon enn sykdom. En seksuelt overførbar infeksjon. Virus og bakterier er ikke det samme. De er ikke bygget opp på samme måte, og de både formerer og sprer seg ulikt. Bakterier kan behandles med antibiotika. Det kan ikke virus. Du kan bli kvitt et virus som gir deg forkjølelse. Andre virus har du resten av livet.

Et forstørrelsesglass hvor vi ser nærbilde av virus og bakterier.
Et forstørrelsesglass hvor vi ser nærbilde av virus og bakterier.

Seksuelt overførbare infeksjoner

Det er ulike måter å ha sex på. Kjønnssykdommer smitter også ulikt. Det kan skje  mellom penis og vulva. En penis og en anus. Eller mellom to peniser. Eller to vulvaer. Noen kjønnssykdommer smitter fra munn til kjønnsorgan, og motsatt.

En klem gir ikke kjønnssykdom. Heller ikke om du hoster eller nyser.

Det finnes mange ulike kjønnssykdommer. Men hvilke er mest vanlige? Og hvordan kan du unngå å bli smitta av dem?

To personer i en seng. Det svirrer kjærlighet og smitte rundt dem.
To personer i en seng. Det svirrer kjærlighet og smitte rundt dem.

Herpes

Har du hørt om herpes? Det er et  veldig vanlig virus. Faktisk blir 80 % av oss smitta med det en eller annen gang. Mange merker ikke at de er smitta fordi de ikke får sår. Blir du smitta, har du herpes resten av livet.

Herpes kan gi sår på samme sted flere ganger. Forkjølelsessår er herpes rundt munnen. Noen får sår rundt kjønnsorganet eller anus. Det kalles genital herpes.

Hvordan smitter herpes?

Herpes smitter ved hudkontakt. Når du ikke har sår, smitter ikke herpesviruset. Selv om sårene blir borte, så kan de dukke opp igjen.

Det kan smitte fra munnsår til kjønnsorgan, og motsatt. Du bør derfor ikke ha sex når du har sår på kjønnsorganet, og heller ikke munnsex hvis du har sår på munnen. Noen merker ikke at de har sår, og de kan smitte uten å mene det.

Siden herpes er så vanlig, er det noe vi må regne med hvis vi har kysset eller har hatt sex. Kondom beskytter litt, men dekker ikke alltid sårene med virus.

Mistenker du at du har herpes?

Det er bare mulig å teste herpes hvis du har utbrudd med sår. Da kan du få medisiner av lege som gjør at utbruddet går fortere over. Husk at herpes er helt vanlig, og at det er noe de fleste av oss vil få i løpet av livet. De aller fleste vil ha få eller ingen plager med herpes. Får du plager, kan du få hjelp av lege.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En illustrert figur som er naken nedentil og studerer penisen sin.
En illustrert figur som er naken nedentil og studerer penisen sin.

HPV

HPV er en gruppe virus det finnes mange typer av. HPV-infeksjon er den vanligste kjønnssykdommen i Norge. Mange vet ikke at de er smitta.

HPV kan smitte ved sex i vagina, i analen eller i munnen. Kondom kan hindre smitte, men beskytter ikke alltid. Du kan bli kvitt HPV. Da må kroppens immunforsvar oppdage og slåss mot det. Det kan ta lang tid før immunforsvaret oppdager at du er smitta.

Noen typer HPV kan gi kjønnsvorter, andre kan føre til kreft etter lang tid.

HPV og kjønnsvorter

Det er ikke farlig å få kjønnsvorter av HPV. De forsvinner av seg selv. Med medisiner kan vortene bli borte raskere. Vortene kan se ulike ut. Noen er ujevne. Andre er flate. HPV er mer smittsomt når du har kjønnsvorter. Du kan få det i vulva eller på penishodet. Eller på områdene rundt. De kan også komme rundt anus.

Har du noe som likner vorter i underlivet? Det trenger ikke å være kjønnsvorter. Huden i underlivet kan ha masse prikker, klumper og kuler. Det er mange kjertler her, og  huden kan se ruglete ut. Det er faktisk sjeldent at prikker og utvekster er vorter. Oftest er det noe annet og helt normalt.

HPV og kreft

HPV kan gi kreft i livmorhalsen. Den kan også gi kreft i vulva. På penis. I rumpa. Og i halsen.

Har du fått en vorte og er redd for kreft? Det trenger du ikke være. Det er ikke samme type virus som gir kreft. Er du 25 år og har livmor? Da vil du få tilbud om å sjekke deg for HPV som gir kreft. Det er ikke vondt å teste deg. De tester forsiktig.

Alle elever på barneskolen får tilbud om å ta en HPV-vaksine.  Den beskytter mot den krefttypen viruset kan gi.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Illustrasjon av en rosa vulva.
Illustrasjon av en rosa vulva.

Klamydia

Klamydia. Har du hørt om det? Det er en bakterie som veldig mange unge blir smitta av. De som har sex uten å bruke kondom, kan bli smitta. Det er ikke alle som blir smitta som merker det. Har du hatt sex uten kondom? Test deg!

Du kan få klamydia i urinrør, skjede og anus. Men den trives ikke i halsen. Klamydia liker seg ikke utenfor kroppen. Derfor blir du ikke smitta på do eller av å være i et svømmebasseng.

Symptomer på klamydia

De fleste merker ikke at de har klamydia. De som får plager, kan merke det ulikt. Fra en penis kan det komme litt væske hele tiden. Kanskje svir det når du tisser. Fra en vulva og livmor kan det komme utflod, og det kan svi når en tisser. Utfloden endrer farge, og det kan  være mye eller lite. Man kan blø uten å ha mens. Sex kan være vondt, og det kan klø.

Har du slike plager? Det er ikke sikkert det er klamydia. Men det kan være lurt å sjekke likevel.

Hva kan klamydia føre til?

Klamydia kan klatre videre inn i kroppen.

Det kan gi større problemer. Har du penis, kan du få bitestikkelbetennelse.

Den kan gå fra skjede til livmor og gi bekkeninfeksjon. En slik infeksjon kan gjøre det vanskelig å bli gravid senere.

 

Hvordan bli kvitt klamydia?

Har du hatt sex uten beskyttelse? Tror du at du er smitta av klamydia? Da er det viktig å teste seg. Du kan bli frisk med antibiotika.

Trenger du en test? Kontakt helsestasjonen for ungdom eller en lege.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Gonoré

Gonoré er en bakterie. Den smitter i slimhinnene i anus, skjeden og penis. Og den smitter lettere enn klamydia. Gonoré trives i halsen. Det vil si at du kan bli smitta ved oralsex. De siste årene har mange flere blitt smitta av gonoré.

Dryppert?

De fleste merker ikke smitten i rumpa eller halsen.  Gonoré i penis kan gi svie når du tisser. Noen sier det er som å tisse piggtråd. Gonoré har også fått navnet «dryppert». Det er fordi det kan komme mye utflod fra penis.

For de med skjede kan symptomene være litt svake. Det kan være vanskelig å vite helt hva det er. Gonoré kan svi når du tisser. Utfloden kan endre seg. Kanskje får du blødning etter sex eller mellom mens. Noen har vondt i magen.

Er gonoré farlig?

Gonoré er ikke farlig hvis det blir oppdaget og behandlet tidlig. Hvis ikke kan bakterien krype innover i kroppen. Den kan skade mer enn klamydia. Du kan for eksempel få en betennelse i livmoren som kalles bekkeninfeksjon. Da er det ikke sikkert det er så lett å bli gravid uten hjelp.

Hvordan bli kvitt gonoré?

Akkurat nå kan antibiotika hjelpe. Men det er på vei til å endre seg.  Bakterien holder på å utvikle motstand mot antibiotika. Det betyr at den tåler antibiotika bedre og bedre. Til slutt klarer ikke antibiotikaen å ta knekken på bakteriene. Det er kjempeskummelt. Da blir vi ikke kvitt gonoréen.

Vet du hva det beste du kan gjøre er? Beskytt deg godt mot gonoré. Og hvordan kan vi gjøre det? – Bruke kondom!

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Tre illustrerte peniser i ulike former og farger.
Tre illustrerte peniser i ulike former og farger.

Hiv

Hva tenker du på når du hører ordet hiv? Tenker du da på død med en gang? Før var det slik. I dag kan du leve fint med hiv. Det finnes medisiner du kan ta, og da smitter du ikke videre.

Det er ikke så mange som smittes av HIV-viruset i Norge lenger, så det er ikke mange som må teste seg.

Hiv smitter gjennom slimhinner eller blod. I tillegg kan det smitte fra mor til barn gjennom svangerskap, fødsel eller amming.

Hiv smitter ikke like lett som andre virus og bakterier. Har du sex med en hiv-positiv som tar medisiner, er sjansen for smitte veldig liten.

Det er litt større sjanse for å bli smitta ved analsex enn hvis det er samleie med penis og skjede. Det er fordi slimhinnene i rumpa er tynnere, og da kan det bli sår. Sår kan gjøre det lettere for viruset å komme inn i kroppen. Kyssing og berøring er helt trygt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Illustrert figur med flere tankebobler over hodet
Illustrert figur med flere tankebobler over hodet

Hvordan unngå kjønnssykdommer?

Du kan være veldig forsiktig. Bruke kondom og alt. Likevel er noen infeksjoner vanskelig å slippe unna. Slik som kjønnsvorter og herpes. Mange har det, og det smitter selv om du bruker kondom. Heldigvis er verken kjønnsvorter eller herpes farlig for deg.

Kondom kan beskytte oss mot de fleste andre infeksjonene. Har du hatt sex uten kondom med en ny person? Da bør du ta en test!

Snakk med legen din eller helsestasjonen for ungdom, de vil hjelpe deg. Du kan også bruke Sex og samfunns chat-tjeneste – du kan være anonym, og det er gratis.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Forstørrelsesglass som viser bakterier og virus
Forstørrelsesglass som viser bakterier og virus

Kondomvettregler:

    1.  Ikke legg kondomet der det kan skades. Eller et sted med mye gnikking og slitasje.
    2. Sjekk datoen på pakken. Kjenn om det er luft i den. Da er den hel.
    3. Åpne den forsiktig. Pass på så du ikke skader kondomet .
    4. Penis skal være stiv når kondomet rulles på.
    5. Har du forhud, skal den trekkes tilbake.
    6. Klem sammen tuppen på kondomet.
    7. Hold ca. så bredt som en finger på tuppen. Rull på resten av kondomet. Ikke skad gummien.
    8. Kondomet glir lett av en slapp penis. Hold kondomet fast på penis før du trekker deg ut. Den skal brukes under hele samleiet.
    9. Kondomet skal kun brukes én gang.
    10. Kast kondomet i vanlig søppel. Ikke i toalettet!
En person foran et bord med en rekke kondomer.
En person foran et bord med en rekke kondomer.

Hva tenker vi egentlig om kondom?

En person tar frem kondom før sex. Undersøkelser viser at vi synes det er bra. Men likevel er vi redde for å gjøre det selv. Hvorfor tror du det er sånn?

Vi er redde for at partneren skal tro at vi ikke stoler på den andre. At vi tenker at hen har en kjønnssykdom. Det er veldig rart. Kondom handler ikke om å stole eller ikke stole på noen. Det handler om å ta ansvar!

Kondom er konge!

    1. Kondom beskytter mot å bli gravid! Det er faktisk den eneste prevensjonen som de med penis har.
    2. Du beskytter deg mot plagsom infeksjon.
    3. Du slipper å få bivirkninger av antibiotika.
    4. Du hjelper til med å ikke bruke opp den antibiotikaen vi har. Da får vi medisin å gi til de som kommer etter oss.
    5. Kondomet samler opp sæden. Du får ikke sæd i skjeden. Og slipper plage med endret utflod.
    6. Kondomet kan gjøre det lettere å holde ut lengre ved sex. Det blir ikke så veldig følsomt for penis.
    7.  Du slipper å teste deg etter sex.
    8.  Du viser at du tar ansvar.
Når er det greit å droppe kondom?

Bruk kondom når du ligger med noen som du ikke har ligget med før, hvis du ligger med en som ligger med flere, eller om dere ikke har testa dere. Er du usikker, bruk kondom!

Bruk kondom til dere har sjekka dere. Til dere vet at det blir dere to. Er dere friske, og det er ingen fare for å bli gravid? Da kan dere droppe kondomet.

 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En morsom kondom med sterke armer og krone.
En morsom kondom med sterke armer og krone.

Hvis alle tar ansvar og bruker kondom, så kan vi unngå en smitte-boom!

Bruk kondom for å slippe å bli smitta!

Har du hatt sex uten kondom? Test deg! Hvis du lurer på hvilke kjønnssykdommer du burde teste deg for, så snakk med helsesykepleier, helsestasjon for ungdom eller legen din.

Trenger du kondomer?

Du kan hente gratis kondomer på helsestasjonen for ungdom. Du kan også  bestille det hjem på gratiskondomer.no  Da vil de komme i en hvit pakke uten at det står hva som er inni. Da kan du øve i vei!

Vil du vite mer?

Vil du vite mer? Enten om disse, eller andre kjønnssykdommer? Snakk med helsesykepleier. Les også mer på Ung.no eller hos Sex og samfunn.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

 

Skrevet av Tuva Fellman og Trine Aarvold (Sex og samfunn)

Innspilling: Tuva Fellman
Illustrasjoner: Helene Brox
Redaktør: Stine Isdahl Solberg

Hvem er Trine Arvold?

Trine er lege ved Sex og samfunn. Der har de en klinikk for ungdom hvor de kan snakke om seksualitet, prevensjon eller sjekke seg for kjønnssykdommer. Hun har også svart på spørsmål unge har på nettsiden ung.no og undervist i temaet kropp og seksualitet for 10. klasser.

Hvem er Tuva Fellman?

Tuva har tatt videreutdanning i sexologi og har vært programleder i NRK. Hun er nå i Warner Bros Discovery og har ledet tv-programmet Naked Attraction og Love IRL. I NRK radio har Tuva i mange år vært programleder i Juntafil, et program om sex, kropp og følelser. Hun og Trine svarte på spørsmål fra lyttere som lurte på alt om disse temaene. Kanskje er det de samme spørsmålene som du også sitter med?

Kilder: