Rød som en tomat

Liker du tomat? Det er ikke alle som gjør det, men hva hadde måltidene vært uten. Tomat brukes til utrolig mange matretter. Vi kan egentlig ikke tenke oss å spise pizza uten tomatsaus, eller taco uten tomatsalsa. De fleste har nok en flaske tomatketchup i kjøleskapet. Den settes ofte på middagsbordet. Ikke minst når man spiser pølser eller pommes frites.

Accessibility icon Rød som en tomat

Rød som en tomat?

Har du følt deg rød som en tomat? Da har du nok blitt veldig solbrent, eller blitt flau for noe. Det gir deg kanskje en dårlig følelse.

Men det er noe positivt med å bli rød. Ny forskning viser nemlig at folk som blir flaue og rødmer, er mer attraktive.

Tomater kommer i andre farger også, men rød er den mest vanlige.

Rød som en tomat
Rød som en tomat

Hvor kommer tomaten fra?

Tomaten kommer fra Sør-Amerika. Han som oppdaget Amerika i 1492, Christofer Colombus, tok den med til Europa. Tomat ble ikke populært å spise før på 1800-tallet. Da begynte Italia og andre land rundt Middelhavet å bruke den i matlaging. Etter hvert ble den mer og mer populær i hele Europa.

I dag dyrkes tomater mange steder. Det finnes mange varianter med ulik smak, farge og størrelse. Størrelsen varierer fra de minste cherrytomatene, som er et par centimeter i diameter, til store bifftomater, som kan veie over 250 gram.

Rik på vitaminer og kostfiber

Tomater er en god kilde til både betakaroten, vitamin C og kostfiber. Betakaroten er med på å gi farge til tomaten, og den inneholder mye A-vitamin. Dette vitaminet hjelper hud og hår med å holde seg friskt. C-vitamin styrker immunforsvaret, og det hjelper til med å ta opp jern fra maten vi spiser. Jern er viktig for blodet vårt.

Kostfiber gjør deg mett lenger, og det er bra for fordøyelsen. Uten nok kostfiber kan du få trøbbel med magen.

Tomat bør være en av dine «5 om dagen»!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tomatplante
Tomatplante

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!