Rent mel i posen

Mennesket lærte å dyrke korn for over 10 000 år siden. Hvordan hadde kostholdet vært uten det? Korn og mel brukes over hele verden, og er helt avgjørende for at folk skal overleve. Tenk litt på det neste gang du baker brød eller boller. Kornet og melet du bruker er noe av det viktigste naturen har gitt oss.

Accessibility icon Rent mel i posen

Rent mel i posen

Du har kanskje hørt noen snakke om å ha rent mel i posen? Dette uttrykket handler ikke om baking, men at du er uskyldig, eller at du ikke har noe å skjule.

Mel lages vanligvis av ulike korntyper ved å finknuse disse i en mølle. De vanligste korntypene til mel er hvete, rug, havre og bygg.

Hvert år produseres det over 1 million tonn korn i Norge. I kornåret 2019/20 ble det brukt 334 000 tonn matkorn, hvorav 45 prosent var produsert i Norge. I Norge har vi dyrket korn i 4000–5000 år.

Hvor kommer melet fra?

Vanligvis tenker vi nok på korn og mel i forbindelse med baking av brød og kaker. Noen kornsorter brukes også til grøt. Havregrøt og risengrynsgrøt er typiske eksempler.

Andre stivelsesholdige vekster som poteter og jams brukes også til å lage mel av. Jams ser ut som veldig store poteter. Man kan også lage mel av ris, mais, nøtter og fisk.

Ulike typer mel

Mel deles ofte opp i fire hovedkategorier: siktet mel, sammalt mel, helkorn og kli.

Kli er det ytterste skallet på kornet. Sammalt mel er mel som males av hele kornet. Siktet mel er rent mel, uten andre deler fra kornet. Helkorn forklarer seg selv.

Inndelingen forteller oss hvilken del av kornet man bruker, og hvor fint eller grovt kornet har blitt malt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Mølle
Mølle

Hvete

Hvete er det kornslaget som er mest utbredt på verdensbasis, etter mais og ris. Tilgang og pris på hvete har derfor stor politisk betydning, og hvete er en av de viktigste jordbruksvekstene i Norge.

Hvetens store fortrinn fremfor andre kornarter, er egenskapene når vi baker brød som heves med gjær.

I dyrefôr er det aller mest hvete som blir benyttet.

Hvete
Hvete

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!