Penger vokser ikke på trær

Har du hørt dette bli sagt noen gang? Mange voksne liker av en eller annen grunn å bruke dette uttrykket.

Accessibility icon Penger vokser ikke på trær

Nei, penger vokser
ikke på trær

Det er det jo ingen som noensinne har trodd! Hvorfor brukes dette uttrykket så ofte da, og hva mener de som sier det egentlig? 

Dette betyr at penger ikke kommer så lett til oss, og at vi ikke kan få alt vi ønsker oss uten å jobbe for det.

Det er viktig å forstå at vi må jobbe og spare penger for å kunne kjøpe det vi har lyst på.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Sparing

Får du penger i gave på bursdager eller i forbindelse med høytidsfeiringer? Jobber du ved siden av skolen eller har sommerjobb? Eller kanskje du får ukelønn eller månedslønn for å hjelpe til hjemme? Hva gjør du med disse pengene?

Et godt råd er å prøve å spare litt. Da kan det være lurt å sette pengene på en egen sparekonto. Den har ofte en litt høyere rente enn det vi kaller for brukskonto. Det betyr at pengene dine vokser raskere på en sparekonto.

Det er lurt å begynne å spare så fort man kan. Og det er alltid bedre å spare litt enn ingenting. Hva synes du det er smart å spare til?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Tjene penger selv

Det er ikke så enkelt for ungdommer å få jobb, men kanskje du kan få deg småjobber fra naboer og kjente. Eller kanskje du kan finne en sommerjobb som gjør at du kan tjene noen kroner.

Hvis du jobber i en bedrift, får du en lønnsslipp. Den viser hva du har tjent, og det blir trukket skatt av det du tjener hvis du tjener mer enn frikortbeløpet. Frikortbeløpet er en grense for hvor mye du kan tjene før du må betale skatt.

Du får ikke lønn i ferien, men har krav på feriepenger som tilsvarer cirka 10,2 prosent av det du tjente året før.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Å betale skatt

Frikort

Du kan ha frikort hvis du tjener 70 000 kroner eller mindre i løpet av året. Frikortet viser arbeidsgiveren din at de ikke skal trekke skatt av lønna di. Har du jobbet i fjor, og fått feriepenger i år, skal dette regnes med i beløpet på 70 000 kroner.

Merk at frikortbeløpet på 70 000 kroner var for 2023, beløpet endres av myndighetene hvert år.

Skattekort

Hvis du tjener over frikortbeløpet, må du ha et skattekort. Dette viser arbeidsgiveren din hvor mye de skal trekke i skatt før lønnen blir overført til deg. Skatteetaten beregner hvor mye du skal betale i skatt basert på hvor mye du regner med å tjene.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Betalingsmidler

Et betalingsmiddel er det vi bruker til å betale varer eller tjenester med. I Norge brukes penger i form av kontanter, likvide midler, innvilgede kreditter (lån eller kredittkort) eller elektroniske penger.

Kort eller kontant?

Kontanter er pengesedler og mynter. Tidligere var det vanlig å betale med kontanter. Nå bruker de fleste betalingskort og betaler med elektroniske penger

Elektronisk betaling på nett og  bruk av apper er også utbredt i Norge. Vipps er et eksempel på dette.

Det er to typer elektroniske kort: kredittkort og debetkort.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Kredittkort

Kredittkort er et betalingskort der den som gir deg kortet lar deg låne opptil et visst beløp på kortet. Vi kaller beløpet for kredittgrensa. Da kan du handle uten at du har (nok) penger på bankkontoen din. Hver måned vil du få en regning som sier hva du skylder, og hva som er det minste du må betale den måneden. Du trenger nemlig ikke betale alt du skylder med en gang.

Du kan betale tilbake penger du skylder på et kredittkort over en lengre periode, enten det er måneder eller år. Men hvis du ikke betaler alt tilbake på den første regningen, vil du ende opp med å måtte betale mer enn det du opprinnelig lånte. Dette er fordi du må betale renter, som er en ekstra kostnad for å låne penger. Derfor kan det være lurt å unngå å bruke kredittkort med mindre du er sikker på at du kan betale tilbake alt du skylder ved forfall.

Å kjøpe på kreditt kan selvfølgelig lønne seg noen ganger. Spesielt hvis det er et godt tilbud du ønsker å benytte deg av. Da kan det være at renter og gebyrer du skal betale, er mindre enn beløpet du sparer ved å kjøpe der og da. Husk at du må ha en plan for å betale tilbake for at det skal lønne seg på lang sikt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Debetkort

Et debetkort er et betalingskort hvor banken trekker beløpet fra kontoen din med en gang. Det er det vi kjenner som vanlig bankkort. Du må ha nok penger på kontoen for å kunne betale. Du kan ikke låne penger på debetkortet.

Noen ganger kan det være et lite gebyr for å ta ut penger med debetkortet, eller for å bruke det til å kjøpe ting. Men det er vanligvis ikke så mye.

Debetkortet er en god måte å holde styr på pengene dine på. Fordi banken tar pengene med en gang, kan du være sikker på at du ikke bruker mer enn du har på kontoen din.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Bli sjef over din egen lommebok!

Det er viktig å jobbe for å tjene penger og å lære å ta ansvar for økonomien din. Dette hjelper deg å oppnå økonomisk trygghet.

Ved å jobbe hardt for å tjene penger og spare til ting du ønsker deg, kan du føle deg mer deg stolt og selvsikker. Du vil også ha mer kontroll over pengene dine.

Det å lære å ta ansvar for pengene sine er en veldig viktig del av det å bli voksen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Kilder:

  • Meinich, Per: penger i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 18. november 2021 fra https://snl.no/penger

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images / NRK Skole
    5. Getty Images
    6. Adobe Stock
    7. Adobe Stock
    8. Getty Images