Omgivelsene skjuler tingens egentlige størrelse?
Når du ser på to gjenstander ved siden av hverandre, er du trolig ganske sikker på om de er like store, eller om en av dem er større enn den andre. Det er derimot visse innbilninger som kan bevise at du ikke alltid ser riktig. Det er fordi hjernen ofte bestemmer størrelse ut fra gjenstandene som er i nærheten, og dermed kan den lett bli lurt av omgivelsene.
Ebbinghaus illusjon
Ta for eksempel Ebbinghaus-illusjonen her. Mange vil si at den oransje prikken til høyre er større enn den til venstre, men de er faktisk nøyaktig like store. Hjernen bruker de blå prikkene til å bedømme hvor stor den oransje prikken er, og fordi de blå prikkene til venstre er større, ser den oransje prikken til venstre mindre ut enn den til høyre.
Skjermflimring
Hvis en LCD-skjerm blir filmet, ser det ofte ut som den flimrer. Det er fordi skjermen faktisk flimrer i virkeligheten, og det er våre øyne som blir lurt til å se et bilde uten flimring. Når et kamera fanger et scenebilde, tar det en serie raske bilder og syr dem sammen til et bilde i bevegelse. Fordi bilde takten ikke er den samme som på skjermen som blir filmet, blir flimringen fanget opp. Øynene våre sender hele tiden informasjon til hjernen, og lyset fra skjermen henger litt igjen slik at det kan fylle tomrommet som flimringen lager.
Kontrastbedrag som viser hvordan farger oppfattes ulikt avhengig av bakgrunn
En optisk illusjon
Hvordan kan dette skje?
Hjernen velger det du ser foran berøringsinntrykk. Derfor tror du at hånden du kan se, er din.
Elektriske impulser i hjernen som styrer bevegelsene i hånden, blir svakere, og det føles som den ikke er der lenger.
Bilder- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Ukjent
-
Getty Images
-
Ukjent
-
Ukjent
-
NRK
-
Ukjent
-
Getty Images
-