Fortellere skapte myter

Det å fortelle hverandre historier har vi gjort siden mennesket utviklet språket. Rundt leirbålet delte de første menneskene erfaringer og kunnskap. Med tiden kom behovet for å fantasere, underholde og skremme.

Historiene ble ofte brukt til å forklare naturfenomener og store mysterier. Etter hvert som historiene spredte seg, endret de seg og vokste.

Ofte ble historiene rarere og skumlere enn virkeligheten når de ble formidlet videre. For dem som hørte disse historiene for første gang, ble de nok oppfattet som fakta. Men det de hørte var gjerne en myte.

Hvis du har du vært med på hviskeleken vet du at en setning, eller et ord, kan forandre seg mye fra første til siste person. Hver og en av oss hører, misoppfatter og tolker.

Det er ikke så rart at en historie kan utvikle seg over lang tid og over landegrenser. Vi har evnen til å overdrive slik at ting blir mer spennende enn de egentlig er.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Huleboere rundt leirbålet
Huleboere rundt leirbålet

Fra leirbål til film

Alle kulturer har sine mytiske fortellinger. Grekerne skrev om minotaurer i labyrinter, og om sirener som lokket sjøfolk i døden. Vikingene fortalte historier om troll og sjøormer. Sjøfolk var livredde for kraken.

Mytiske dyr og monstre brukes ofte i filmer. Ikke minst vampyrer, varulver, drager, enhjørninger og kjemper. Bare tenk på fantasy-suksessene «Harry Potter», «Ringenes herre» og «Game of Thrones».

Det er imidlertid én stor forskjell: I dag vet vi at dette er ren fantasi.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Enhjørning
Enhjørning

Kraken

Kraken liknet en blekksprut med lange tentakler (armer). Den krøllet tentaklene sine rundt et skip, knuste det i biter og svelget hele mannskapet i ett jafs. Kraken var fryktet av sjøfolk, og den dukket først opp i nordiske tekster rundt år 1180.

For de første sjøfarerne var havet mystisk og farlig. De skapte historier ofte på grunn av frykt. Noe som dermed skapte sjømonstre.

Kentaur

Kentaurer er vesener med halv menneskekropp og halv hestekropp. Myten om kentauren oppstod sannsynligvis da ridende soldater angrep folkeslag som ikke hadde sett hester.

Det må ha vært et sjokk å bli angrepet av et ukjent dyr. De må ha blandet synet av hest og rytter sammen til et halvmenneskelig monster.

Kentaur

Varulv

Mytene om varulven varierer. Noen ble totalt forvandlet til ulv, mens andre var en blanding av ulv og menneske. I noen fortellinger blir menn omdannet til ulver som straff for kriminelle handlinger. Andre ble forhekset.

Mennesket har nok alltid fryktet ulven fordi den er et rovdyr. For å forklare hvordan mennesker kunne få seg til å drepe andre, ble de ofte sett på som monstre. Opprevne, blodige klær fra ofrene var også med på å fyre opp under myten om den menneskelige ulv.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Vampyr

Myten om vampyrer har eksistert i flere tusen år. Det var mennesker som jaktet på andre for å drikke blod. Vampyrene hadde ofte selv blitt bitt av flaggermus.
Troen på vampyrer økte på 1700-tallet. Det førte til at likene deres ble naglet fast med en jernstake gjennom hjertet. Dette skulle hindre dem i å stå opp fra graven.

Myten om hvordan vampyrene så ut, kan ha sammenheng med blodsykdommen porfyri. Flere med denne sykdommen var bleke og redde for sollys. Tannkjøttet trakk seg tilbake og blottla hjørnetennene.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Vampyr
Vampyr

Mytiske beist fra alle kontinenter

CHUPACABRA | AMERIKA

 

Chupacabra betyr «geitesuger» på spansk. Den har fått navnet sitt fordi den drikker blod fra geiter.

YKUR | EUROPA

Ykur er en grå hest fra Island. Hvis du rir på den, vil den prøve å drukne deg. Hovene vender feil vei, og dermed skiller den seg ut fra en vanlig hest.

ADZE | AFRIKA

Denne afrikanske vampyren tar seg inn i hus og suger blod fra mennesker og dyr.

MANTICHORA | ASIA

Dette er en sfinsk med menneskehode, løvekropp og skorpionhale. Den sluker byttet sitt helt, og har tre rader med tenner.

BUNYIP | AUSTRALIA

Dette monsteret lusker rundt i sumper og elver. Det er mange ulike beskrivelser av dette beistet. Blant annet likner den en kjempestor sjøstjerne.

Men hva med kontinentet Antarktika? Finnes det noen mytiske monstre her?

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Chupacabra
Chupacabra

Kilder:

  • Årets begivenheter innen historie og vitenskap (2021)
    Orage Forlag AS

 

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images
    7. Getty Images