Portrett av Marie Curie med svart bakgrunn
Marie og Pierre Curie
Det magiske stoffet
Marie oppdaget grunnstoffet radium som hadde noen helt spesielle egenskaper. Hun forsto at radium sender ut stråling fra atomkjernen. Det er dette som kalles radioaktivitet. Da det selvlysende stoffet var nytt og spennende, ble det brukt i alt fra tannkremer til klokker.
Radium kommer til nytte
Vi vet nå at strålingen fra radium er helseskadelig. Men brukes det riktig, redder det liv. Et eksempel på dette er i kreftbehandling.
Marie fikk i stand biler som var røntgenlaboratorier på hjul. De ble brukt i frontlinjen under første verdenskrig. Maskinene oppdaget indre skader hos sårede soldater, ved å ta røntgenbilder av dem. Maries radium ble også brukt i dette arbeidet, og Marie deltok selv.
Marie Curie i en bil kalt røntgenlaboratorier på hjul
Personlig trøbbel
Maries mann Pierre døde i en trafikkulykke i 1906, og Marie overtok professorjobben hans. Da det ble kjent at hun hadde et forhold til en gift mann – som var separert fra kona – var det en skandale. Noe slikt var uhørt på begynnelsen av 1900-tallet. Marie Curie ble syk av de ufine ryktene om henne.
Det største offeret
Marie Curie ble også syk av strålingen hun utsatte seg for gjennom hele sitt arbeid. Man visste ikke hvor farlig strålingen var den gangen. Marie Curie døde 67 år gammel av blodmangel, mest sannsynlig på grunn av strålingen fra forskningen på radium. Slik sett ga hun sitt liv til forskningen.
Notatbøkene hennes må fortsatt oppbevares i en boks av bly, fordi de fortsatt er svært radioaktive.
Illustrasjon av laboratorium til Marie og Pierre Curie
Arven etter Marie Curie
Marie fikk to døtre. Irène gikk i sin mors fotspor, og i 1935 mottok Irène og ektemannen Frédéric Joliot nobelprisen i kjemi. Eve er den andre og kanskje mindre kjente datteren. Hun ble konsertpianist, journalist og forfatter.
Marie Curie var en modig kvinne som var lidenskapelig opptatt av å forske. Hun formidlet sin kunnskap til omverdenen og lot den komme til nytte for hele samfunnet.
Kilder:
- Historiens største kvinner (2019)
Orage Forlag AS, 2019
- Pedersen, Bjørn: Marie Curie i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 4. januar 2021 fra https://snl.no/Marie_Curie
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Henri Manuel
-
Getty Images / TED-Ed – YouTube
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Foto: Ukjent (CC BY 4.0)
-