I N T E R V J U

Hva brenner du for,
Selma?

Vi har snakket med skuespiller og programleder Selma Ibrahim (28) om hva som opptar henne aller mest.

av Caroline Korsvoll

Programleder og skuespiller Selma Ibrahim intervjuet av Skolerom
Programleder og skuespiller Selma Ibrahim intervjuet av Skolerom
Dette brenner Selma for:

Jeg brenner for at alle skal ha det bra på skolen!

– Jeg vet hvordan det er å bli utestengt og frosset ut, og jeg vet hvordan det er å gjemme seg på do istedenfor å gå ut i friminuttet, forteller Selma Ibrahim.

Glade skolebarn hopper og danser
Glade skolebarn hopper og danser

Super-Selma

Du har helt sikkert sett henne på TV. Selma Ibrahim dukket først opp som programleder for «Supernytt» på NRK Super, og hun har senere vært programleder for «Selma og jakten på den perfekte tro» og «MGPjr». I fjor var hun årets BlimE!-artist.

BlimE! er NRK Supers kampanje mot mobbing, og Selma brukte 2022 på å reise rundt til skoler i hele landet. Hun erfarte at det er mange barn rundt om på skolene i Norge som ikke har det bra, og hun kjente seg igjen i mange av historiene som ble fortalt.

– Gjennom jobben min har jeg snakket med mange barn og unge som forteller om mobbing og utestenging. Mange skammer seg og synes det er flaut at de ikke har noen å henge med. Det gjør inntrykk på meg, for jeg vet akkurat hvordan disse barna og ungdommene har det, forteller Selma.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Programleder og skuespiller Selma Ibrahim intervjuet av Skolerom
Programleder og skuespiller Selma Ibrahim intervjuet av Skolerom
Selma Ibrahim i ungdomstiden

– Da jeg skulle begynne i 9. klasse, skilte mamma og pappa seg. Jeg måtte flytte fra Kolbotn og til en annen by, og jeg begynte på en ny skole. Jeg ble tatt godt imot i den nye klassen, men det endret seg raskt, og plutselig hadde jeg ingen venner. Jeg ble frosset ut av de andre i klassen, og jeg var plutselig alene. Jeg skammet meg over å ikke ha noen venner, og var redd for at noen skulle få vite at jeg ikke hadde det bra. Jeg syntes det var flaut.

Selma hadde alltid vært glad i å gå på skolen. Hun syntes det var gøy å lære og likte spesielt godt norsk, samfunnsfag og gym. Hun holdt gjerne presentasjoner foran klassen og rakte stadig opp hånda. Da mobbingen begynte, forandret alt seg.

– Jeg skulka masse og rakte ikke lenger opp hånda. Jeg prøvde å gjøre meg usynlig, men læreren min så meg. Hun så at jeg ikke hadde det bra og at jeg forandret meg. En dag spurte hun om jeg kunne bli igjen etter timen. Jeg hadde bestemt meg for at jeg ikke skulle si noe om mobbingen til noen. Jeg forberedte meg og hadde mange unnskyldninger klare, men da læreren begynte å snakke, kom gråten. Jeg fortalte alt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

– Hva gjorde læreren din?

– Jeg fikk bytte klasse, og jeg fikk sitte ved siden av en jente som ble en god venninne. Etter dette turte jeg endelig å gå ut i skolegården igjen, og jeg hadde en å være sammen med i friminuttet. Denne jenta skjønte jo ikke at hun endra livet mitt, men det gjorde hun. Det er ofte ikke mer enn én person som skal til, forteller hun.

To gode venninner holder hender
To gode venninner holder hender

– Snakk om det!

Selma er veldig opptatt av at vi må fjerne skammen rundt mobbing og at vi må snakke sammen.

– Jo flere som snakker om det, jo lettere er det å være åpen selv. Det kan være vanskelig å si fra, og det er et stort ansvar for et barn. Derfor er det så innmari tøft når man faktisk gjør det. Jeg vet at det hjelper!

– Snakk med en nabo, en trener eller en lærer – hvem som helst! Bare det å si det høyt, hjelper. Jeg synes at mange lærere er flinke, men jeg håper at de kan bli enda mer observante og holde et øye med dem som sliter. Skolen kan tilrettelegge hvis noen faller utenfor, for eksempel ved å sette sammen nye grupper og samarbeide med andre klasser, sier hun.

Ifølge Elevundersøkelsen 2022 er det stadig flere som opplever mobbing på skolen og digitalt. Andelen som opplever mobbing, øker på alle trinn, og mer enn én av ti elever i 5. klasse på barneskolen svarer at de har blitt mobbet den siste måneden.

– Det er skikkelig mange som sliter, men jeg ser heldigvis også at det hjelper å snakke åpent om det. Under et BlimE!-arrangement i fjor spilte jeg i en forestilling der jeg tulla litt med en pappa i salen. Etter forestillingen hang jeg sammen med ham og datteren hans. Vi snakka mye sammen, og det viste seg at dette var en jente som hadde det vanskelig.

– Dagen etter fikk jeg en melding fra faren som fortalte at det hadde betydd så mye for datteren hans å snakke med meg. Han sa at hun hadde sovet godt for første gang på lenge. Det betyr veldig mye for meg hvis min åpenhet kan hjelpe andre til å føle seg mindre alene.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Selma Ibrahim intervjuet av Skolerom
Selma Ibrahim intervjuet av Skolerom

Ga ut bok om mobbingen

Åpenhet om mobbing var en av grunnene til at Selma ga ut boka «Bare en venn». Der forteller hun sin egen historie.

– Med boka prøver jeg å strekke ut en hånd ved å fortelle at du ikke er alene, at dette ikke handler om deg, og at du ikke er dårligere enn de andre.

– Har du tips til hva man kan gjøre hvis man opplever mobbing eller utestenging? 

  • Husk at du ikke er alene, og det er ikke noe galt med deg.
  • Ikke hold det skjult, men snakk med noen.
  • Skriv ned tre fine ting om deg selv hver dag. Det kan være så enkelt som at du er flink i gangetabellen. Jeg gjør det fortsatt, og det funker for meg!
  • Og husk at barneskolen og ungdomsskolen ikke varer evig.
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Selma Ibrahim viser frem sin nye bok på Instagram.
Selma Ibrahim viser frem sin nye bok på Instagram.

Prestasjonsangst?

Nå har Selma et godt liv med gode venner, kjæreste og en morsom jobb. Straks skal hun lede sjette sesong av gjettekonkurransen «Alle mot 1» på NRK, sammen med Selda Ekiz og Thomas Engeset. Hun er supernervøs og har prestasjonsangst, men hun har også noen skikkelig gode metoder for å stresse ned.

– Dette blir kjempegøy, og jeg gleder meg skikkelig! Men jeg har alltid hatt prestasjonsangst, og det har jeg fortsatt. Heldigvis er det mange flinke mennesker som tar godt vare på meg og som gjør meg trygg. Det er viktig å være greie med hverandre og heie på hverandre når man blir voksen også! Jeg har dessuten gått til både psykolog og programleder-coacher, og de vet hva som funker mot prestasjonsangst.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Selma Ibrahim intervjuet av Skolerom
Selma Ibrahim intervjuet av Skolerom

Selmas tips mot prestasjonsangst:

  • Jeg har noen ritualer som jeg bruker når det er noe jeg gruer meg til. Jeg starter dagen med å skru på Alicia Keys med «Girl on Fire», og så danser jeg rundt i stua!
  • Jeg skriver ned hva jeg gjør som er bra, og jeg fokuserer på hva jeg kan. Det setter hjernen min på riktig spor.
  • Jeg setter av ti minutter der jeg har lov til å tenke krisetanker. Da skriver ned alt jeg er redd for skal gå galt.
  • Og til slutt tenker jeg: Hva er det verste som kan skje? Om jeg sier noe feil eller glemmer noe under en TV-sending, så går ikke verden under. Det er ingen som dør. Det går bra!
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Programleder og skuespiller Selma Ibrahim intervjuet av Skolerom
Programleder og skuespiller Selma Ibrahim intervjuet av Skolerom

Dette intervjuet er skrevet av Caroline Korsvoll for Skolerom, og det inngår i en intervjuserie vi kaller Dette brenner jeg for! 

Bilde- og videorettigheter:

    1. Nikita5899 (CC BY-SA 4.0)
    2. Adobe Stock
    3. Esten Borgos / NRK
    4. Privat
    5. Adobe Stock
    6. Karoline Pedersen
    7. @selmaibrahim1 – Instagram
    8. Privat
    9. Privat