Hvem vil du at skal kaste seg over produktet ditt? 

For å lykkes som gründer, er det viktig at du vet dette. Hvem skal kjøpe og bruke produktet ditt eller tjenesten din? 

Disse menneskene kaller vi for en målgruppe. Hvis forretningsidéen din for eksempel er en app som skal tilby leksehjelp, hvem er målgruppen da? 

Hvem er målgruppen din?

Først må du finne ut av hvilket klassetrinn du vil lage leksehjelp til. Er det barneskolen, ungdomsskolen eller kanskje videregående? Jo bedre du kjenner til målgruppen din, jo bedre kan du tilpasse produktet ditt til de som kan tenke seg å bruke det og de som skal kjøpe det. 

La oss si at appen din skal hjelpe 5. – 7. trinn med leksene. Da vet du at de som skal bruke appen er mellom ti og tolv år gamle. Men er det samme målgruppe som skal bruke den som skal kjøpe den? I dette tilfellet er det nok ikke det. Det er ganske sikkert foreldrene til disse elevene som betaler for leksehjelpen som du tilbyr. Det betyr at du faktisk har to målgrupper – én som skal bruke, og én som skal kjøpe.

Likevel holder det nok ikke å bare markedsføre appen til foreldrene. Hvis du klarer å vekke interesse og gi elevene lyst på appen, er sjansen veldig stor for at de forteller foreldrene sine om den. Da er sjansen enda større for at foreldrene kjøper leksehjelpen du tilbyr. Og ikke minst – anbefaler appen videre til andre. 

Nå som du vet hva en målgruppe er, skal vi se nærmere på hvordan du som gründer kan bruke denne kunnskapen på en nyttig måte.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Bli kjent med målgruppen din!

La oss fortsette med å bruke leksehjelp-appen som eksempel. Du vet at de som skal bruke appen er mellom ti og tolv år gamle. Har du tenkt til å tilby hjelp i alle fag? 

Det kan være lurt å finne ut av hvilke fag denne målgruppen har størst utfordringer med. For å finne ut av dette kan du for eksempel lese forskningsartikler om hvordan de ulike klassetrinnene gjør det i skolefagene.

Det høres kanskje ikke så spennende ut, men det er viktig at du vet hvilke utfordringer og behov målgruppen din har. Da kan du nemlig tilpasse produktet ditt enda bedre. Hvis du oppdager at det er noen fag som de strever spesielt med, kan det være lurt å fokusere på disse fagene. 

Kan du finne ut noe mer om de som har størst behov for leksehjelp? Er det flest gutter eller flest jenter? Hva interesserer de seg for? Er de flerspråklige og trenger støtte for dette i appen? Bruker de mye tid på lekser? Gjør de lekser hjemme, på skolen, på biblioteket eller ikke i det hele tatt? 

Jo mer du vet om målgruppen din, jo bedre kan du utvikle og tilpasse appen. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Slik markedsfører du appen din

Denne innsikten er også veldig nyttig for deg når du skal fortelle målgruppen om det nye tilbudet, altså når du skal markedsføre appen. De må jo få vite at leksehjelp-appen finnes – du må markedsføre den. Når du skal fortelle målgruppen din om appen, er det tre ting som er viktig: 

  • Hva skal du si?
  • Hvordan skal du si det?
  • Hvor skal du si det?

Bruk et klart og enkelt språk når du snakker om appen. Fortell dem hvorfor de trenger den. Vær tydelig og snakk direkte til de som vil bruke appen din. Det beste verktøyet ditt i denne sammenhengen er språket ditt. Bruk det gjennomtenkt og godt!

Tenk over: annonser

Legg merke til annonsene du ser på sosiale medier. Disse er sannsynligvis tilpasset algoritmene dine, altså din alder, kjønn, interesser, hva du tidligere har brukt tid på osv. 

  • Hvordan er språket i annonsene? 
  • Ble du trigget av annonsen? Hvorfor/hvorfor ikke?

Søk opp et produkt som du tenker deg at stort sett har en mer voksen målgruppe, for eksempel boligalarm. 

  • Hvordan ser disse annonsene ut? Hva er likt, og hva er forskjellig?

Legg merke til hvordan annonsene er formulert. Hvis annonsen for boligalarm skulle rettes mot ungdommer, hvordan hadde den vært da? Tenk både på tekst og bilder.