Introduksjon

Erika de Casier er en dansk popartist, opprinnelig født i Portugal. I 2021 vant hun det danske Kronprinsparets Stjernedryspris for sitt bidrag til musikken, og dette er hennes takketale da hun mottok prisen.

Dette er ikke en typisk takketale som man hører under en prisutdeling.  De fleste pleier å takke de som har hjulpet til med det som man får pris for, men Erika de Casier bryter alle disse normene.

Hun begynner ganske klassisk med å takke sin mor, men etter hvert får talen tar en mer politisk vending. Likevel får Casier stående applaus fra salen, og talen gikk viralt i sosiale medier.

Erika de Casier

Erika de Casiers takketale

Tusen takk til Deres Kongelige Høyheter Kronprinsparet og Bikubefondet. Det er en stor ære å motta denne prisen. Jeg vil gjerne takke min familie, som sitter her i kveld.

Mamma, du har aldri latt meg tvile på at musikk var det jeg skulle drive med – ikke den gangen jeg knapt nok kunne få en lyd ut av munnen på scenen på grunn av sceneskrekk, og heller ikke de to gangene jeg ikke kom inn på musikkonservatoriet.

Du har alltid møtt både min brors og mine drømmer med støtte og respekt, og det vet jeg ikke er en selvfølge. Jeg har sett hvor hardt du har jobbet for å gi oss de mulighetene vi har. Det er et privilegium å ha deg som mor.

Det er så mange som på en eller annen måte har hjulpet meg, og som fortjener en del av den anerkjennelsen jeg får i kveld, så jeg håper dere tilgir meg at jeg namedropper noen få av dem:

Natal og Milán Zaks, Carl Barsk, Niels Kirk, Andreas Vasegaard, Kettil Myrstrand, 4AD, Wahid Zaferrán, Maria Abidi og mitt live-band: Jonathan, Kirsten og Tobias.

TAKK

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Til slutt vil jeg gjerne takke vennene mine og mitt lokalmiljø for all støtten dere gir meg og for den inspirasjonen dere er. Jeg har bare to minutter og dere er mange, så jeg kommer til å takke dere personlig.

Jeg er stolt av å kunne kalle meg en del av den danske kulturscenen, og det føles godt å være en del av det fellesskapet.

Jeg har blitt omtalt av flere medier som «den neste danske internasjonale stjernen», noe som både er utrolig angstfremkallende og litt smigrende på samme tid, men det får meg også til å undre, om man først er dansk når man har gjort noe bemerkelsesverdig for Danmark.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Jeg har bodd her i 23 år. Jeg har lært å snakke flytende dansk. Jeg har gått på dansk folkeskole, dansk gymnas og har tatt en lang, høyere utdanning – som så mange andre unge.

Men jeg måtte også ta en statsborgerprøve for et par år siden, hvor jeg måtte bestå min danskhet ved å svare riktig på minst 36 av 45 spørsmål om bl.a. Gasolin, Matador og kongehusets slektstre. Jeg besto prøven – nå gjenstår kun den endelige godkjennelsen i Folketinget.

Spørsmålet er: Hva skal egentlig til for å kunne kalle seg dansk?

Forrige avsnitt

1 / 1

Neste avsnitt

Det er deilig å bli feiret når man har vært dyktig, men det er minst like viktig å føle seg akseptert og elsket når man mislykkes.

Og det er viktig at vi inkluderer andre – både kulturelt og strukturelt – også de som ikke er en suksesshistorie i mediene. La oss møte hverandres drømmer med støtte og respekt.

Bikubenfondet, Deres Kongelige Høyheter Kronprinsesse Mary og Kronprins Frederik, av hjertet takk for at dere bruker så mye av deres tid på å kaste lys over de som ellers ikke får så mye positiv oppmerksomhet, og for at dere velger å se med aksept, forståelse og nysgjerrighet på det jeg har tatt med meg i kofferten.

TAKK!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Her kan dere høre Erika holde talen sin på dansk: