Hva er egentlig sex? med Tuva og Trine:

Den kåte kroppen

Når du blir kåt, skjer det ting flere steder i kroppen. Det skjer noe med kjønnsorganene og hodet. Av og til kan det føles som om de to stedene ikke snakker sammen. Hva kan skje da? Og hvorfor er det sånn?

Vulva

Vulva er navnet på det ytre kjønnsorganet til biologiske kvinner. Det vi ser på utsiden. Det går fra de ytre kjønnsleppene til skjedeåpningen. De ytre kjønnsleppene har hud med hår på utsiden. På innsiden er det slimhinnehud. De indre kjønnsleppene har bare slimhinnehud. Disse kan ha forskjellige størrelser. Og de er ofte ulike  på hver side. Den ene kan være lengre enn den andre.

Vagina

Vagina kalles også skjeden. Det er på innsiden. Den går fra skjedeåpningen og inn til livmorhalsen. Vagina er et rør med muskler rundt. Det er veldig tøyelig. Gjennom røret kommer både mensblod og utflod. Og barn under en  fødsel.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Illustrasjon av et lilla håndspeil hvor speilbildet viser en rosa vulva.
Illustrasjon av et lilla håndspeil hvor speilbildet viser en rosa vulva.

Klitoris

Du kan kjenne en hard klump øverst der kjønnsleppene møtes. Det er hodet til klitoris. Den er ofte  dekket av en liten hudfold. Man kan tro at klitoris er liten fordi hodet kjennes som en ert.

Men klitoris er mye, mye større! Klitoris går innover i kroppen. Den går fra «erten» til baksiden av de indre kjønnsleppene. Og rundt vagina. For noen går den helt opp til bak anus.

Bare til for nytelse!

Klitoris er det eneste organet som kun har én oppgave. Kjenne nytelse! På mange måter er den veldig lik en penis. Full av nerver som gjør den ekstra følsom å ta på. Inne i klitoris finnes det svamplegemer. Akkurat som i penis. Det strømmer masse blod til svamplegemene når du blir kåt. Den svulmer opp og fyller seg opp med blod. Du får en klitorisereksjon.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Illustrasjon av en rosa vulva.
Illustrasjon av en rosa vulva.

Hva skjer med vulva og vagina når du blir kåt?

Når du blir kåt, skjer det flere ting i vulva og vagina. Når du blir mer opphisset, utvider musklene rundt skjeden seg. Skjeden blir videre og mer fleksibel. Vulva svulmer opp. Du blir våt. Vulva har mange kjertler som holder slimhinnene våte. Noen av disse kjertlene lager mer væske når du blir opphisset. Du blir litt våtere. Det meste av væsken kommer fra skjeden.

Kåt og våt

Rundt skjeden er det mange blodårer. Opphisselse gjør at det kommer blod til klitoris og disse blodårene. De er som vannslanger med veldig små hull i seg. Ved lavt trykk i slangen vil ikke vannet gå ut av disse små hullene. Vannet presses ut av hullene når du gønner på med skikkelig trykk. Sånn skjer det i skjeden også. Masse blod strømmer til skjeden når du blir opphisset og kåt. Det gir mer væske i skjeden. Da blir du våt.

Det er viktig med god glid

Slimhinnene kan lettere bli skadet hvis det ikke er nok glid i skjeden og vulva. Det blir masse friksjon. Det kan fort bli  sårt og gjøre vondt. Det er viktig at det ikke er tørt når man prøver å føre noe inn i skjeden. Glidemiddel kan være bra å bruke. Men ikke forsøk å presse noe inn. Da er det bedre å gjøre noe annet. Glid og avslappede muskler gir mindre friksjon. Og det blir mindre vondt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En illustrert fersken som minner om en rumpe. Ved siden av er det noen blå dråper.
En illustrert fersken som minner om en rumpe. Ved siden av er det noen blå dråper.

Hva skjer med penis når du blir kåt?

Når du blir kåt, strømmer blodet til penis. I penis er det tre svamplegemer. De blir harde og stive når de blir fylt med blod. Altså en ereksjon. Et stoff i blodet gjør at årene blir enveiskjørt. Blodet kommer inn i penis og holder seg der til ereksjonen blir borte.

Blodet holder seg i penis til du får orgasme, utløsning eller kommer ut av sexbobla i hodet. Da kan ereksjonen forsvinne. Ballene kan også bli ekstra følsomme når du blir kåt. Noen syns det er deilig å bli tatt på ballene da. Andre liker det ikke fordi det blir for følsomt.

Tre illustrerte peniser i ulike former og farger.
Tre illustrerte peniser i ulike former og farger.

Har størrelsen noe å si?

I antikken kalte man penis for fallos. Det betyr erigert penis. Statuene i antikken hadde ofte kjempestore erigerte peniser. Kanskje førte det til at mange tenkte at penis måtte ligne på disse. Tror du at alle på den tiden egentlig hadde like store peniser?

Noen snakker om gjennomsnittsstørrelse. Da må du vite dette. Peniser er ulike i hele verden. Du arver den av dine forfedre. Det er ingen vits i å måle penis i puberteten. Den vokser fortsatt med kroppen din.

Kast målebåndet!

Går du og lurer på om du skal måle penisen din? Spør deg selv om hvorfor. Størrelsen har ikke så mye å si. Det er ikke viktig. Den sier ikke noe om hvor god du er i senga. Bruk heller tid på å bli kjent med kroppen din. Det finnes ingen normale kropper. Alle er forskjellige. Gjennomsnitt er ikke normalen. Det er bare en måte å være normal på.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En illustrert aubergine.
En illustrert aubergine.

Trøbbel i tårnet

Som lege møter Trine ofte redde folk. De med penis er ofte redde for nye ting på den. Noen kommer med irritasjon på penishodet. Det kan bli litt rødt med små prikker. Det kan føles sårt. Det kan man få etter anale eller vaginale samleier som har vært tørre.

Noen kommer også til legen fordi de har stram forhud. Den går ikke over penishodet. Det er veldig vanlig i puberteten. Grunnen er at penis og forhuden ikke alltid vokser i takt.

Snakk med en lege hvis det er vondt. Eller det alltid har vært stramt. Eller det plager deg. Det finnes behandling. Man kan ha sex selv om forhuden ikke kommer over penishodet. Men det skal ikke gjøre vondt. Ikke alle har forhud over penishodet. Noen fjernet den som barn. Det kan være annen behandling ikke virket.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En illustrert figur som er naken nedentil og studerer penisen sin.
En illustrert figur som er naken nedentil og studerer penisen sin.

Hva med hodet når du er kåt?

Hodet har ikke lyst på sex. Da er også grunnlaget for å ha sex borte. Uansett hva som skjer med kjønnsorganet ditt. Det skjer noe rart med kjønnsorganene i puberteten. Store mengder hormoner kan vekke kjønnsorganet. Selv om du ikke tenkte på sex. Du kan drømme om random ting. Være med venner. Skrolle nyheter. Ting som ikke er relatert til sex i det hele tatt. Allikevel får du ereksjon eller blir våt.

«Benner’n» på bussen

Du kan få ereksjon på bussen eller hvis du scroller nyheter. Uten å ha lyst på sex kan du bli stiv eller våt hvis noen tar på kjønnsorganet ditt. Det betyr allikevel ikke at hodet har lyst på sex. Å ta nedi trusa på andre er ikke måten å sjekke om den andre har lyst på sex. For det stemmer ikke alltid. Der tror vi mange misforstår litt.

Hodet og kjønnsorganet er ikke alltid samkjørte

Det kan også være motsatt. Kjønnsorganet vil ikke høre selv om du har kjempelyst på sex. Det kan være fortvilende. Mange blir redde for at den du skal ligge med, tror at du ikke er kåt.

Har den andre lyst på sex? Da er det én viktig ting du kan gjøre. Spør! Om du får en ereksjon eller blir våt i en rar situasjon. Ikke tenk på om noe er galt med deg! Dere kliner sammen og den andre får ereksjon eller blir våt. Det kan bare bety at personen liker deg godt og blir opphisset. Ikke at hen vil ligge.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
En illustrert figur som sitter på trikken med synlig bul i skrittet på buksa.
En illustrert figur som sitter på trikken med synlig bul i skrittet på buksa.

Hvordan sende og motta signaler?

Tenk deg igjen som sjåfør på biltur. Det står noen ved et overgangsfelt. Du er usikker på om personen skal gå over. Eller henger den bare akkurat der? Da er det lurt å bremse ned. Få øyekontakt. Kanskje vise med armen om den skal over eller ikke. Det var. Bra du stoppa hvis den smiler og går over.  Tenk hvis du bare trodde den skulle henge. Peiser over. Kjører på den. I retten holder det ikke å si at du trodde den ikke skulle over veien.

Er du tvil? Stopp!

Den gående har også et ansvar, Det er viktig å gi klare signaler til bilisten. Det blir lettere å forstå hva som skjer. Det er ikke like lett å være tydelig hvis du føler deg litt presset. Da kan det være vanskelig å si nei til sex. Er du i tvil om den andre vil? Eller kan den ta et valg selv? Ligger den andre stiv? Sover? Er veldig full? Stopp for å vurdere situasjonen.

Det er alltid lov å ombestemme seg!

Det er lov å ombestemme seg. Når som helst. Selv om personen har gitt signaler på at de har lyst på sex. Det går an å spørre rett ut. Eller du kan lese den andres kroppsspråk. Tar vedkommende hånda di bort? Eller fører den nærmere? Smiler personen? Ser den andre personen på deg? Eller snur den seg vekk? Ligger personen helt stille? Eller gjør tegn på å komme nærmere? Plutselig kan det ikke føles greit lenger. Og det selv om hen hadde lyst først. Da har vi alle et ansvar for å respektere den andres grenser.

Les mer i del 3 – «Sexbobla»

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En illustrert figur som holder opp to runde skilt, en i hver hånd. Det ene skiltet har bildet av en penis og det andre
En illustrert figur som holder opp to runde skilt, en i hver hånd. Det ene skiltet har bildet av en penis og det andre

 

Skrevet av Tuva Fellman og Trine Aarvold (Sex og samfunn)

Innspilling: Tuva Fellman
Illustrasjoner: Helene Brox
Redaktør: Stine Isdahl Solberg

Hvem er Trine Arvold?

Trine er lege ved Sex og samfunn. Der har de en klinikk for ungdom hvor de kan snakke om seksualitet, prevensjon eller sjekke seg for kjønnssykdommer. Hun har også svart på spørsmål unge har på nettsiden ung.no og undervist i temaet kropp og seksualitet for 10. klasse.

Hvem er Tuva Fellman?

Tuva har tatt videreutdanning i sexologi og har vært programleder i NRK. Hun er nå i Warner Bros Discovery og har ledet tv-programmet Naked Attraction og Love IRL. I NRK radio har Tuva i mange år vært programleder i Juntafil, et program om sex, kropp og følelser. Hun og Trine svarte på spørsmål fra lyttere som lurte på alt om disse temaene. Kanskje er det de samme spørsmålene som du også sitter med?