Fuglelivet langs kysten
Det nære forholdet mellom mennesket og naturen er viktig, og i Norge er det mange spennende fuglearter som lever og hekker (får fugleunger) langs kysten. Hold øynene åpne når du er på sjøen, så kanskje du kan krysse av noen av disse på lista di.
Ærfugl
Ærfugl er en fugl i andefamilien som hekker langs hele kysten i Norge. De er gode svømmere, og kan dykke hele 60 meter ned i vannet på jakt etter skjell og andre bløtdyr. Hannene er svarte på undersiden og hvite på oversiden, mens hunnene er brune og spraglete på hele kroppen.
Skarv
Skarv er en familie av ganske store fugler som har lang hals og en krum krok i enden av nebbet. I Norge hekker både toppskarv og storskarv fra Rogaland og opp til Troms og Finnmark. Skarven spiser i hovedsak fisk, og ofte havner de uheldigvis i våre fiskegarn.
Terne
Terner er slanke fugler som har spisse vingetupper, halefjær og nebb. To ternearter hekker i Norge, makrellterne og rødnebbterne. De er elegante flygere som elsker å skifte retning i lufta, og kan brått finne på å stupdykke ned i havet for å fange små fisk.
Lundefugl
Lundene hører til alkefamilien. Med sin svarte kropp, hvite kinn og store fargesprakende nebb har den et veldig ikonisk utseende. Lundefuglen kan blir opptil 40 år gammel og lever i hovedsak på en diett av sild. På grunn av overfiske har det vært vanskeligere å få tak i næring de siste årene, og derfor anses de nå som en truet art.
Grågås
Grågås er stamformen til de fleste gjess du finner på gårder rundt om i Europa. De lager reir på bakken i skjul av busker og siv, og spiser bare planter. I gamle dager mente man at man kunne forutse hvordan avlingen ville bli ut fra hvordan grågåsflokkene fløy når de trakk sørover på høsten.
Rødstilk
Rødstilken er en liten snipefugl med brun kropp og røde ben. De nipper etter mat i myrvann og langs kysten, og både hannen og hunnen ruger like mye på eggene.
Tjeld
Tjelden likner litt på rødstilken, men er større og kraftigere. Denne vadefuglen er lett å kjenne igjen med oransje nebb, svart hode, rygg og vinger og hvitt bryst.
Den bråker ganske mye, og hekker langs hele norskekysten. Det lange, tynne nebbet bruker den til å plukke etter bløtdyr og skalldyr i fjæra, og det er også godt egnet til å åpne skjell.
Måke
Det finnes mange måker (eller måser) som hekker i Norge. Noen vanlige du kan støte på er gråmåke, sildemåke, fiskemåke og krykkje. Fordi noen måkearter søker næring nær oss mennesker, har de fått et rykte for å være glupske og frekke, men dette viser bare hvor tilpasningsdyktige måker er. Som alle andre dyr leter de bare etter mat der de ser muligheten.
Bilder- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images og Redningsselskapet – Youtube
-