Båtførerbeviset

For å kjøre en fritidsbåt som er mer enn 8 meter lang, eller har motor med flere enn 15 hestekrefter, er du nødt til å ha båtførerbevis. Dette gjelder alle personer som er født etter 1979. Gjennom prøven lærer du hvordan du styrer og finner veien med båt, og blir kjent med sjøens merker og trafikkregler. 

Veien til båtførerbeviset

Du må være 16 år for å få båtførerbeviset, men du kan ta prøven allerede som 14-åring. Frem til det bør du øve så godt du kan på alle trafikkreglene på sjøen. Denne artikkelen forteller deg om de aller viktigste tingene du må kunne.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Sjøens trafikkregler

For at båter ikke skal krasje finnes det bestemte regler for hvem som skal svinge unna, og hvem som skal kjøre førstDette kalles vikepliktsreglerMellom seilbåter er det spesielle regler. De lærer du hvis du går på en seilskole. 

Seilbåt på sjøen
Seilbåt på sjøen

For motorbåter:

  • Du har vikeplikt for båter som kommer fra høyre eller det som kalles styrbord. Akkurat som en moped eller bil har vikeplikt for de som kommer fra høyre. 
  • Hvis to båter kommer rett mot hverandre, skal begge svinge litt til styrbord. 
  • Motorbåter skal vike for seilbåter og seilbrett, bortsett fra når seileren tar igjen motorbåten. 

For alle fritidsbåter:

  • Du har vikeplikt for båter du tar igjen.
  • Fritidsbåter skal vike for nyttefartøy, som for eksempel ferger, lasteskip og fiskebåter som driver med fiske. 
  • Hold deg alltid litt på avstand og sving unna i god tid. Hvis du kjører fort og for nærme den båten du skal vike for, kan de blir usikre på om du har tenkt til å svinge unna. I tillegg kan det bli farlig hvis det plutselig skjer noe med båten eller motoren. 
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
To seilbåter og en daycruiser
To seilbåter og en daycruiser

Sjømerker

For at du og alle andre skal unngå å kjøre på grunn, er det plassert staker, merker, varder, båker og fyr der det er mye båttrafikk. De har forskjellige farger: røde, grønne, svarte og gule. 

Sjømerke med hytte i bakgrunnen
Sjømerke med hytte i bakgrunnen

Leias hovedretning

På alle sjøkart vil du finne en tykk pil med en rød sirkel på venstre side og en grønn sirkel på høyre side. Denne pila viser deg leias hovedretning. Hvis du kjører den veien pilen viser, skal du ha røde merker på venstre (babord) side, og grønne merker på høyre (styrbord) side. Hvis du kjører den andre veien, er det motsatt. 

Sjøkart
Sjøkart

Svarte og gule merker

Disse merkene forteller deg om himmelretningene. Du skal kjøre:
– på nordsiden av nordmerket
– på sørsiden av sørmerket
– på østsiden av østmerket
– på vestsiden av vestmerket

Det kan være lurt å lagre et bilde av disse merkene på mobilen, så du kan sjekke det hvis du blir usikker. Det er farlig å kjøre på feil side av et sjømerke! 

Gule og sorte sjømerker
Gule og sorte sjømerker

Lanterner

Alle båter på sjøen må ha lanterner som er plassert riktig. Når det er mørkt eller tåke, skal disse lanternene også være tent. Ved å se på hvordan lanternelyset er, kan du nemlig finne ut hvilken vei båten kjører og hvor stor den er, selv når du ikke kan se den.

Hovedregelen er at det skal være en grønn sidelanterne på styrbord (høyre) side av båten, en rød sidelanterne på babord (venstre) side, en hvit topplanterne som lyser framover og en hvit akterlanterne. 

Robåter, kajakker, kanoer og små seilbåter kan bruke en lommelykt eller lignende. Båter som er mindre enn syv meter og som ikke kan gå fortere enn syv knop, kan klare seg med én hvit lanterne som lyser i alle retninger. 

Store båter (over 50 meter) skal ha sidelanterner, akterlanterne og to topplanterner. Seilbåter som seiler skal bare ha sidelanterner og akterlanterne. 

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Lys fra lanterner
Lys fra lanterner

Reglene gjelder alle!

Akkurat som på veien er man avhengig av at alle følger reglene. Alle vet hvor farlig det er å kjøre feil vei på motorveien, eller å ikke ha lys på bilen når det er mørkt. Sånn er det på havet også! Du må lære deg reglene for å holde deg selv og andre trygge. 

Hund med redningsvest
Hund med redningsvest

Kilder:

  • Sjøfartsdirektoratet (2016): Vannviktig
    PDF-utgivelse

Bilder- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Redningsselskapet
    5. Kartverket
    6. Kystverket
    7. Redningsselskapet
    8. Redningsselskapet
    9. Redningsselskapet