Lære å lese når vi kan det?

Husker du da du begynte på skolen?

Hver uke lærte du deg en ny bokstav. A-B-C-D. Til slutt kunne du hele alfabetet. Etter hvert forsto du at bokstavene sammen ble til ord. Du knekte lesekoden. Da syns du nok det var ekstra spennende å lese. Du leste bak på melkekartongen, på skilt langs veien, på mobilen til foreldrene dine og på plakater.

For mange åpner det seg en helt ny verden når man lærer å lese. Men hvorfor må vi fortsette å trene på det å lese når vi kan det?

Mer enn bokstaver på et ark

Å lese er en kompleks prosess. Det handler ikke bare om å avkode, altså lese ulike bokstaver, men også om å forstå det du leser.

 

Utdanningsdirektoratet bestemmer hva du som elev skal kunne når du er ferdig med din 13-årige skolegang. Dette skriver de i læreplanen. Der står det at lesing er noe av det viktigste du lærer på skolen og at du skal øve på å lese i alle fag gjennom hele skolegangen din. Helt til du er ferdig på videregående faktisk.

Lesing handler om å forstå hva som står i en tekst. Når vi leser, får vi innblikk i hva andre har opplevd, hva de mener, og hva de har funnet på.

Dette kan vi gjøre uansett når teksten ble skrevet, og hvor den kommer fra. Det er som å få en bit av noens tanker rett inn i hodet vårt! Slik forstår vi bedre hvordan andre, som lever et helt annet liv enn oss, virkelig har det.

Bare se her:

Vi kan lese bøker, artikler og innlegg på nettet. Uansett om det er på papir eller skjerm, så er lesing viktig for å lære hele livet.

Når vi forstår det vi leser, blir vi bedre til å tenke selv og være med i samfunnet. For eksempel, hvis du leser nyheter, kan du forstå hva som skjer i verden, og det hjelper deg å ha egne meninger om viktige saker.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Mellom deg og boka

Alle mennesker har forskjellige erfaringer, tanker, opplevelser rundt det å lese.

Fordi du er en unik person med ditt unike liv og din unike personlighet, vil din leseopplevelse og din leseerfaring være bare din. Det blir mellom deg og boka. Alle de andre i klassen har sin egen erfaring.

Kanskje elsker du å lese bøker? Kanskje husker du tilbake til da du var liten og en du var glad i leste høyt for deg? Kanskje syns du lesing er utrolig kjedelig?

Bare hør på Mina Jacobsen og hennes største leseopplevelse:

Hva slags forhold har du til bøker eller lesing?

Kilder:

LK 2020: Læreplanen for grunnskolen

Tønnesen og Bjorvand (red) 2012: Den andre leseopplæringa Universitetsforlaget.