Hva inneholder Hverdagsglede Skole?
Læringsstier
Hver vane har en læringssti som tar elevene igjennom en artikkel, flere oppgaver og en video.
Gå til læringsstier
Artikler til lærer
For hver vane gir vi deg en artikkel som støtter og veileder deg i forkant av undervisningen.
Gå til artikler
Utskriftsmateriell
Til hver vane finnes det kalender, skjema og annet utskriftsvennlig materiell.
Gå til materiell
Samtalestartere
I Skoleroms røde tenkeboks, får du flere gode samtalestartere som er knyttet til de fem vanene.
Gå til tenkeboks
Forsknings-prosjektet
Les om prosjektet som er utarbeidet av Rådet for psykisk helse, Moss kommune m.fl.
Les om prosjektet
Investering i elevenes fremtid
Et trygt og inkluderende læringsmiljø gir bedre forutsetninger for elevenes læring og utvikling. Små endringer i skolehverdagen kan ha stor, positiv effekt både faglig og sosialt. Dette er en investering i elevenes livskvalitet og fremtid. Vi i Skolerom håper at mange skoler ser verdien av å bruke undervisningsopplegget Hverdagsglede Skole i undervisningen, og vi gleder oss til å støtte dere på veien. Har dere spørsmål knyttet til opplegget, ikke nøl med å ta kontakt med oss.
Hverdagsglede Skole er utarbeidet i samarbeid med Rådet for psykisk helse, Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo og Moss kommune. Det har en kunnskapsbasert tilnærming til begrepet hverdagsglede, rettet mot barn og unge.
Hva er Hverdagsglede?
Hverdagsglede er et konsept for å fremme livskvalitet og forebygge psykisk uhelse. Det består av fem gode vaner: vær oppmerksom, vær aktiv, fortsett å lære, knytt bånd og gi. Disse vanene kan tilpasses alle livssituasjoner og bidra til økt trivsel og bedre helse i hverdagen. Konseptet har siden 2008 blitt tatt i bruk over hele verden, inkludert Norge, hvor det har vært sentralt i folkehelsekampanjer rettet mot voksne. Nå er det opprettet et forskningsprosjekt med Rådet for psykisk helse i spissen for å ta Hverdagsglede inn i skolen. Skolerom har utarbeidet undervisningsopplegget «Hverdagsglede Skole», som er rettet mot barne og unge, i samarbeid med Rådet for psykisk helse, Moss kommune m.fl. Du kan lese mer om Hverdagsgledens fem – kunnskapsbaserte grep for god livskvalitet på Folkehelseinstituttets (FHI) hjemmesider.
Læringsstier:
Undervisningsopplegget består av fem ulike læringsstier – én læringssti for hver av de fem gode vanene. I læringsstiene finner du en artikkel om vanen, flere oppgaver og film. Til læringsstiene følger det også med en grundig lærerveiledning med instruksjoner til hvordan undervisningsopplegget skal gjennomføres. Her vil du finne utskriftsmateriell som kalendere, diagrammer, skjemaer og tabeller.
Trykk på bildene nedenfor for å gå til læringsstien. Du må logge inn med din Feide-konto.
Hverdagsglede – Barnetrinn
Vane 1: Vær oppmerksom
Vane 2: Vær aktiv
Vane 3: Fortsett å lære
Vane 4: Knytt bånd
Vane 5: Gi
Hjelp, jeg har ikke Skolerom-lisens!
Kunne du tenke deg å bruke Hverdagsglede Skole i din undervisning, men mangler Skolerom-lisens?🤔 – Vi har en løsning på det! Vi kan opprette en testbruker til deg slik at du får tilgang til undervisningsopplegget og alt annet innhold fra Skolerom. Testbruker-tilgangen er gratis og uten forpliktelser.* Vennligst fyll ut kontaktinformasjon i linken nedenfor.
*Du forplikter deg til å abonnere på vårt nyhetsbrev i testperioden.
Veggplakat til klasserommet
Få et raskt overblikk over hva Hverdagsglede Skole går ut på. Skriv gjerne ut denne informasjonsfolderen, og del den med dine kollegaer og din skoleleder. På siste side får du en veggplakat med de fem gode vanene som kan henges opp i klasserommet.
Artikler til lærer:
I Hverdagsglede Skole har vi laget én lærerartikkel for hver av de fem vanene. Denne kan du lese for å forberede deg til undervisningen. Den gir deg informasjon om vanen, samt tips og triks som du kan ta med deg inn i klasserommet.
Hverdagsglede – Lærer
Vane 1: Vær oppmerksom – lærer
Vane 2: Vær aktiv – lærer
Vane 3: Fortsett å lære – lærer
Vane 4: Knytt bånd – lærer
Vane 5: Gi – lærer
Aktiviteter utenfor skjermen
Skolerom tilbyr digitale tekster, men oppgavene kan løses både med og uten bruk av PC/nettbrett. Læringsaktivitetene tilbyr varierte metoder og foregår på mange ulike arenaer. Elevene blir aktivisert gjennom refleksjon, diskusjon, undring og utforsking av nærmiljøet.
I lærerveiledningene for de fem læringsstiene, finner du utskriftsmateriell som kalendere, diagrammer, tabeller, skjemaer og skriverammer. Her får du tilgang til kalenderen for vane 1: Vær oppmerksom.
Start diskusjoner i klasserommet
Skolerom har utviklet tenkebokser, som er 70 kort med samtalestartere og tankeeksperimenter laget for å stimulere til refleksjon og undring i klasserommet. Vår røde tenkeboks om folkehelse og livsmestring, er spesielt relevant for Hverdagsglede Skole.
I lærerveiledningene finner du forslag til hvilke kort som egner seg best for å utforske hver av vanene med elevene.
Forskningsprosjektet
Skoleroms nye undervisningsopplegg er skreddersydd for barn og unge, og basert på konseptet Hverdagsglede og de fem gode vanene. For å undersøke effekten av undervisningsopplegget, er det opprettet et forskningsprosjekt. Forskningen skal svare på om undervisningen faktisk fører til bedre psykisk helse, livskvalitet og fellesskap blant elevene. Prosjektet gjennomføres i Moss kommune i samarbeid med Folkehelseinstituttet, forskningssenteret Promenta, Universitetet i Oslo og Rådet for psykisk helse, i perioden 2023–2027.
Skolerom er stolte av at undervisningsopplegget nå har blitt brukt av over 3300 elever fra 5.–10. trinn. Skolerom har kurset over 600 lærere og helsesykepleiere knyttet til undervisningsopplegget.