Hverdagsglede?

Hva betyr egentlig det? Er det noe du er så heldig å bli født med, eller er det noe vi kan trene oss opp til? Svaret er både-og egentlig, men det siste er aller viktigst, for dette er noe vi kan trene oss på! Det er det vi skal gjøre nå. Du skal få tips om fem gode vaner som kan gjøre deg mer hverdagsglad. Det høres fint ut, ikke sant?

Her kommer tips nummer 5: Gi!

Å gi

«Den største gleda ein kan ha, det er å gjera andre glad.» Har du hørt dette sitatet før? Hva tror du det betyr? Og er du enig i det som står?

Hva betyr det egentlig å gi?

Mange tenker at det handler om å kjøpe gaver til andre, men selv om det også kan være en fin ting å gjøre, handler det å gi om så mye mer. Å gi kan bety å dele av din tid, hjelpe noen med en vanskelig oppgave, bidra i en gruppeoppgave eller til og med bare å si takk.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Raushetsmuskelen

Når du hjelper noen, forventer du da noe tilbake? Og er det annerledes å gi når det ikke er forventet enn om du føler det er forventet? Det er her vi kan begynne å trene «raushetsmuskelen» vår. 

Når du gir uten å vente å få noe tilbake, styrker det din evne til å være raus. Det som er fint, er at når du hjelper andre, ender du opp med å føle deg litt bedre selv!

Godhet smitter

Når vi gjør noe fint eller godt for andre, kan vi føle oss bedre selv, og det gjør at vi fortsetter å gi. Det er fort gjort å glemme dette hvis dagene er så travle at ikke legger merke til dem vi har rundt oss.

Tenk på en gang du smilte til en fremmed på gata, og de smilte tilbake. Den positive energien du delte, smittet over på dem, og de delte den kanskje videre med andre?

Dugnad og frivillighet

Å gi kan også bety å hjelpe til der du bor. Kanskje du kan være med på en dugnad. Dette er arbeid du gjør sammen med andre, uten å få penger for det, for å gjøre noe bra for alle. 

Du kan være med på dugnad i idrettslaget slik at medlemmene ikke trenger å betale så mye i kontingent. Da får kanskje flere mulighet til å bli med i idrettslaget også?

Heia meg!

Til slutt, husk at det er viktig å ta vare på seg selv også. Noen tenker alltid på alle andre og glemmer helt seg selv. 

Når du skal ta vare på deg selv, må du gi deg selv tid til å slappe av og si positive ting.  

Øv deg på å si hyggelige ting om deg selv, til deg selv. Du er din egen beste venn, og du fortjener også å bli tatt vare på. 

Du kan ikke gi til andre hvis du ikke tar vare på deg selv først. Hva med å gi deg selv litt ros i dag? Nå kan du klappe deg selv på skulderen og si «Heia meg!»

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Kurset Hverdagsglede er utviklet av Rådet for psykisk helse. Hverdagsglede skole er en tilpasset versjon av dette kurset for elever på mellom- og ungdomstrinn.

Vi i Skolerom er stolte av samarbeidet som gir oss mulighet til å videreformidle innholdet på våre flater. Alle rettigheter er klarert.

Foto: Midjourney/Skolerom