Sex i mente:

Onani

Onani – å onanere. Masturbasjon – å masturbere. Litt vanskelige ord, kanskje, men handlingen er fin og viktig for de fleste av oss. 

Å onanere er helt naturlig, og noe mange gjør. Å onanere er rett og slett å gi seg selv seksuell nytelse. Sex med seg selv, altså. Onanering er sunt og deilig og en fin måte å utforske kroppen sin på, slik at man finner ut hva man liker.

En illustrert figur som er naken nedentil og studerer penisen sin.
En illustrert figur som er naken nedentil og studerer penisen sin.

Hvordan onanerer man?

Når man onanerer, stimulerer man kjønnsorganet sitt, slik at det føles godt. Det kan være både deilig og spennende. Det er mange ulike måter å onanere på. Man kan onanere ved å ta på, stryke, gnikke, massere, presse eller klemme ulike områder på og rundt kjønnsorganet sitt.

Vulva, vagina og klitoris

Klitorishodet, den ytterste delen av klitoris, har mange tusen nerver. Derfor er det svært følsomt for berøring. Visste du at klitoris er det eneste organet i kroppen som kun har ett kjent formål – nytelse?  

Man kan stimulere klitoris ved å gni eller massere den foran eller på sidene. I tillegg kan man massere skjedeåpningen og kjønnsleppene. Noen liker også å ta en eller flere fingre inn i skjeden, gjerne samtidig som man gnir eller trykker på klitoris. Man kan også bruke hjelpemidler, for eksempel en vibrator. 

Slik ser klitoris ut: Se illustrasjon

Visste du at klitoris er langt større enn bare det synlige klitorishodet? I tillegg til hodet, som dekkes av forhud, består klitoris av to klitorisbein og to svamplegemer som ligger skjult i underlivet.

Lær mer om klitoris i denne filmen:

Penis 

Penishodet er også veldig følsomt. Mange onanerer ved å holde rundt penis og dra hånden frem og tilbake over penisskaftet og penishodet, slik at forhuden føres frem og tilbake over selve hodet. Om man er omskåret, slik at forhuden er fjernet, kan man bruke fingrene eller håndflaten til å stimulere penishodet. Det kan være lurt å ta litt glidekrem eller olje i hånden, slik at stimuleringen kjennes mykere og hånden glir bedre.

Erogene soner

Vi har flere erogene soner på kroppen som det er godt å berøre. Eksempler på erogene soner er munnen, øreflippene, nakken, brystvortene, rumpa, mellom lårene, føttene, tærne, g-punktet, prostata, klitoris og penis. 

Disse områdene kan man også utforske når man onanerer. Slik finner man ut hvilke deler av kroppen det er ekstra deilig å stryke på, kile eller å massere både før og samtidig som man onanerer.

Seksuelle fantasier

Noen fantaserer samtidig som de onanerer. Da kan man se for seg bilder, handlinger eller situasjoner som man synes er opphissende, og som man blir kåt av. 

Forrige avsnitt

1 / 6

Neste avsnitt

Hvor ofte er det vanlig å onanere?

Det er stor variasjon i hvor ofte man onanerer. Noen onanerer daglig, noen flere ganger i uken eller måneden, og andre kun en sjelden gang eller aldri. Alt mellom aldri og daglig er altså normalt.

Hvorfor onanerer man?

De fleste onanerer først og fremst fordi det føles godt. I tillegg kan man få utløsning og orgasme. Orgasme er en fysisk reaksjon i kroppen som gir en deilig følelse, spesielt i underlivet. 

Når man nærmer seg orgasme, sender sentralnervesystemet nytelsessignaler til hjernen. I tillegg skilles det ut dopamin i hjernen, Dopamin et stoff som gir deg en følelse av belønning som gjør deg lykkelig og oppstemt. Det skilles også ut hormoner som «kjærlighets- og nærhetshormonet» oksytocin. Selve orgasmen er raske sammentrekninger i muskulaturen i og rundt kjønnsorganet, noe som også føles deilig.

Man kan også onanere for å lære mer om seg selv og sin egen seksualitet. Det er fint å bli kjent med seg selv før man har sex med andre. Å onanere er altså en helt normal måte å utforske kroppen sin på og oppdage hva som føles godt.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Onanere alene eller sammen?

Det vanligste er å onanere alene, ofte på rommet sitt eller i dusjen hjemme. Her kan man gjøre det uforstyrret og utforske seg selv i fred og ro. 

Det er ikke lov å onanere foran noen som ikke har samtykket til det. Det er heller ikke greit å onanere på et sted hvor det kan komme inn noen som ikke ønsker å se onaneringen. 

Man kan også onanere andre eller hverandre. Dette er en form for sex der man stimulerer andres kjønnsorgan, slik at det føles godt for dem. 

Å onanere hverandre kan være en fin måte å bli kjent med hva den andre liker av berøringer og stimulering, på. Husk at dette krever samtykke, akkurat som alle andre former for seksuelle handlinger som involverer andre.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
To illustrerte figurer som er nakne nedentil. En mann og en kvinne.
To illustrerte figurer som er nakne nedentil. En mann og en kvinne.

Kan onanering være skadelig?

Det korte svaret er: «Nei, det er hverken farlig eller skadelig å onanere.» Snarere tvert imot, som vi skal se på i neste del av teksten. 

For noen er imidlertid onanering forbundet med skam. Noen føler de gjør noe syndig på grunn av religiøs tro, noen føler de gjør noe forbudt fordi de opplever det som tabu å snakke om onanering. Da er det viktig å huske at onanering verken er flaut eller forbudt, men helt normalt.

Dersom man onanerer så mye at det går ut over andre viktige ting i livet, kan onanering bli problematisk. Dette gjelder for eksempel hvis man onanerer så mye at det går ut over lekser, fritidsinteresser eller det å være sammen med andre. Det kan også være problematisk hvis man må se porno for å onanere, eller hvis man onanerer på steder eller måter som virker negativt på andre. 

Da kan det hjelpe å snakke med noen. Ta kontakt med Helsestasjon for ungdom, fastlegen din, helsesykepleieren på skolen eller en annen voksen du stoler på. Slik kan du få råd og veiledning. Du kan også kontakte spørretjenesten til ung.no, helt anonymt.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Hvorfor er det positivt å onanere?

Som vi allerede har sett, er onanering en fin og trygg måte å bli kjent med seg selv og hva man liker, på. I tillegg har faktisk onanering positiv innvirkning på helsen vår. 

Når man onanerer, øker puls og blodtrykk. Hjertemuskelen brukes aktivt, og blodgjennomstrømningen øker i hele kretsløpet. Dette styrker hjertet og kretsløpet.

Om man får orgasme, frigjøres også en rekke signalstoffer og hormoner som påvirker oss positivt. 

Dopamin gjør at vi føler oss oppstemte og lykkelige. Dopamin trigger også belønningssystemet i hjernen, slik at man får lyst til å gjenta handlingen en annen gang. Det utløses også endorfiner. Dette er kroppens naturlige smertelindrende hormon. I tillegg til å lindre smerte, føler man velbehag, man blir avslappet og søvnig. Det vi kaller kjærlighetshormonet, oksytocin, blir også utløst. Dette gjør det lettere for oss å knytte oss følelsesmessig til den vi eventuelt har sex med. 

Når man onanerer skilles det også ut adrenalin, som bidrar til økt hjertefrekvens og gir en energiboost.

For gutter og menn kan regelmessig utløsning også minske risikoen for kreft i testikler og prostata.

Til tross for at det er mange positive sider ved å onanere, er det viktig å understreke at man skal gjøre det bare hvis man har lyst og det gir glede. Ingen skal tvinge noen til å onanere. Hvis man har lyst, har man lov, og det er fint å vite at onani er både normalt og sunt for oss. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Oppsummering

For å oppsummere: Onanering er sunt, det kan være veldig deilig og spennende, og det er en fin måte å utforske og bli kjent med sin egen kropp på. Å onanere kan gjøre deg tryggere på hva som tenner deg, hva du liker, og hvordan du kan oppnå seksuell nytelse. Det er også en fin måte å gi hverandre seksuell nytelse på, når man er klar for det. 

Kilder:

Sex og samfunn (15.03.2024): Onani 
https://sexogsamfunn.no/sex/hva-er-sex/onani/ 

Sex og samfunn (15.03.2024): Orgasme
https://sexogsamfunn.no/sex/hva-er-sex/orgasme/ 

Store medisinske leksikon (14.03.2024): Masturbasjon
https://sml.snl.no/masturbasjon 

Ung.no (14.03.2024): Kan det være feil å onanere?
https://www.ung.no/kan-det-vaere-feil-a-onanere 

Ung.no (15.03.2024): Hva er erogene soner?
https://www.ung.no/Sex/3926_L%C3%A6r_om_erogene_soner.html 

Store medisinske leksikon (14.03.2024): Klitoris
https://sml.snl.no/klitoris  

Ung.no (15.03.2024): Orgasme
https://www.ung.no/orgasme 

NRK (14.03.2024): Derfor bør du onanere
https://www.nrk.no/trondelag/onani-kan-vere-bra-for-den-fysiske-og-psykiske-helsa-var-1.16732293

Bilde- og videorettigheter:

    1. Helene Brox

    2. Adobe Stock

    3. Midjournay/ai

    4. Helene Brox

    5. Helene Brox

    6. Adobe Stock

    7. Midjournay/ai

    8. Adobe Stock